Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jurjen Balkema – Mijn eerste Fluor Disco avondduik

Zeeland onder water ziet er ineens heel anders uit wanneer Duikreporter Jurjen met zijn fluorduiklamp onder water gaat. Kijk ook de video!

Eindelijk is het dan zover, na drie keer uitstellen. Mijn buddy voor deze avond Hans en ik verzamelen om 20:00 bij de Cappelse Brug Metrostation en gaan daarna samen gezellig zingend naar Zeeland. Eerst nog even Hans zijn fles vullen bij Duikcentrum De Grevelingen om vervolgens uit onze hemd te waaien bij de Nieuwe Kerkweg. Het is best fris zo in de wind, maar dat mag de pret niet drukken. Snel omkleden, ik ben best wat gespannen. Ondanks dat dit duik nummer 567 is, is het wel de eerste keer dat ik met mijn nieuwe Sealife Seadragon Fluor lamp ga duiken en filmen. Willem Versluis heeft al twee duiken met deze nieuwe lamp gemaakt en uit zijn foto’s blijkt dat het zo eenvoudig niet is om in Nederland spectaculaire plaatjes te schieten met zo’n fluor lamp. Hij is eigenlijk ook bedoeld voor de koraalriffen in de tropen, maar ja die hebben we hier nou eenmaal niet. Ik had van Brendan Oonk van de Stichting Anemoon een aantal soorten doorgekregen die mogelijk potentie zouden hebben om met een lamp van 450-460 nm exitatie golflengte te gaan fluorisceren.

1′ nadat we onderweg zijn zie tot mijn schrik dat mijn duikcomputer niet om de pols van mijn droogpak zit. Gauw Hans aangegeven dat we even snel terug moeten en tot mijn grote opluchting vind ik hem onder aan de trap naast de steiger. Pffffffffft.

En nu maar gauw echt gaan duiken. Een maal bij het “rif” aangekomen de geel/oranje blauwlicht ‘shield’ voor de cameralens en ons duikmasker gedaan en knal, aan dat blauwe licht. Nieuwsgierig als ik ben toch even zonder ‘shield’ kijken. En ja hoor het liedje; “Alle vissen zijn blauw” komt spontaan boven drijven want idd zonder ‘shield’ is alles blauw onderwater. Wat een licht. Heel bijzonder om met ‘shield’ dan ook totaal geen blauw meer te zien. En ook kijkend door de camera zie je geen blauw. Wat je wel ziet is heel vreemd. Je moet dicht op de begroeiing duiken omdat het licht van de lamp door de ‘Shield’ geen groot bereik lijkt te hebben. Dichterbij gekomen zie je dat de wieren ineens knal -en felrood zijn, aasgarnalen lichten op delen rood op van binnen, mooie wiertjes die mooie lichtgevend groene bolletjes hebben en andere garnalen die groenig worden en waarbij hun ‘hersens’ fel oplichten. Het was de eerste duik, dus er moeten er nog een aantal extra gemaakt worden om meer grip te krijgen op de lamp en camera instellingen, maar het is de moeite waard. Heel bijzonder zeg maar. Sommige mensen vroegen al aan me of in een ’trip’ aan het maken was. Nou is dat mij vreemd, maar op basis van films denk ik dat dat nog wel eens een aardige beschrijving zou kunnen zijn.

Op naar de volgende psychedelische disco duik. LOL

1 reactie

  1. Apart…. ik weet nog niet of ik het mooi vind. Onnatuurlijk, maar het heeft ook iets magisch

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief