Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Lege stranden, meer zeeschildpadjes

Op veel plekken wereldwijd, waaronder Sint Eustatius, is het legseizoen voor zeeschildpadden weer begonnen. De door de coronacrisis rustige en lege stranden zijn ideaal voor eierleggende en jonge schildpadden. Omdat de hotels momenteel minder licht verspreiden, kunnen moederschildpadden makkelijker legplaatsen vinden en vinden de kleine schildpadjes makkelijker hun weg naar zee.

Bron: WNF

Warmer nest betekent meer vrouwtjes

Schildpadliefhebbers zijn enthousiast over een mogelijke groei van schildpadpopulaties, aangezien de meeste van de zeven soorten zeeschildpadden worden bedreigd. Elk succes is van groot belang, aangezien het aantal zeeschildpadden jaarlijks afneemt. Voorbeelden van hun grootste bedreigingen zijn: bijvangst in visnetten, stroperij van de eieren en van de dieren zelf, vervuiling van zowel zee als stranden, kustontwikkeling door bevolkte of overbelichte stranden en warmere temperaturen in het nest door klimaatverandering. Dat laatste zorgt ervoor dat alle jongen uitgroeien tot vrouwtjes aangezien het geslacht wordt bepaald door de temperatuur. Dit vormt een grote bedreiging voor de soort op lange termijn. Ook zorgt de zeespiegelstijging ervoor dat belangrijke legstranden verdwijnen.

Jarenlang onderzoek helpt het beschermingswerk

WWF’s partnerorganisatie op Sint Eutatius, STENAPA, houdt sinds 2002 toezicht op de zeeschildpadden die de stranden van Sint-Eustatius en het omliggende Marine Park bezoeken. Tijdens nachtelijke patrouilles worden de sporen van karetschildpadden, groene schildpadden en lederschildpadden in kaart gebracht. Gegevens die overeenkomen met het WIDECAST-protocol worden genoteerd en het nest wordt verborgen om te voorkomen dat ermee kan worden geknoeid. Veertig tot zestig dagen later, wanneer afhankelijk van de soort de jongen uitkomen, worden aanvullende gegevens verzameld. Na verloop van tijd vormen alle gegevens samen een verhaal dat de trend in voortplantingssucces, verwachte geslachten en andere ontwikkelingen laat zien.  Elk half jaar wordt informatie verzameld over de populatie jonge en volwassen schildpadden in een leefgebied. Dit zijn de schildpadden die een tijdje in de wateren van Sint Eustatius blijven om daar voedsel te vinden.

Schildpad in de plastic soep

In de loop der jaren is men volop bezig geweest met het beschermen van de neststranden van schildpadden door het afval, zoals plastic, op de stranden te verwijderen. Zo worden de moeder, maar ook de kleintjes niet belemmerd op hun tocht van het strand naar de zee en wordt voorkomen dat het afval weer in de zee terechtkomt en nog meer problemen veroorzaakt.

Schadelijk sargassum

Ook sargassum vormt een groeiende bedreiging voor de legstranden van zeeschildpadden. Sargassum is een zeewier afkomstig uit de Sargassozee, ten oosten van Bermuda. Door wisselingen in zeestromingen en temperatuurstijging in de Atlantische Oceaan – mogelijk veroorzaakt door klimaatverandering – spoelen hele eilanden van dit wier met regelmaat aan op de eilanden in de regio. In zee is het wier een uitstekend leefgebied voor zeediertjes, maar langs de kust gaat het rotten en verstikt het zeedieren. Babyschildpadden, kreeften, vissen en koralen kunnen hierdoor worden gedood. Op Sint Eustatius verwijderen mensen van het herbebossingsproject en van het landbouwcentrum het sargassum zo veel mogelijk en gebruiken het vervolgens als meststof en hakselhout.

Eerste hulp voor zeeschildpadden

STENAPA helpt naast al het onderzoekswerk ook de gewonde schildpadden, bijvoorbeeld wanneer ze worden gevangen in visnetten of verwondingen oplopen als gevolg van een stuk plastic of een vishaak.

De vorm van de stranden waar de dieren hun eitjes leggen, kan door stroming, extreem weer, kliffen en hevige regenval veranderen, waardoor de al bestaande nesten in gevaar komen. Als dit gebeurt, worden deze bedreigde nesten heel voorzichtig verplaatst naar een veilige locatie. Verder wordt er meerdere keren per jaar aan ‘beachmapping’ gedaan om de veranderingen van de stranden bij te houden. Dit helpt om mogelijke nestgebieden te voorspellen en te bepalen welke locaties veilig zijn.

Bron: WNF

6 reacties

 1. Hmmmmmmmmmmmmmm…………..Het strand dat de schildpadden gebruiken wordt NAUWELIJKS door mensen gebruikt. Het ligt aan de windwardside van het eiland; er zijn gevaarlijke stromingen. Stinapa verzorgt nachtelijke bezoektrips aan het strand om Leatherbacks en green turtles aan land te zien komen voor het leggen van hun eieren. Er is geen boulevard, er is geen straatverlichting; er is niets! Dusssssssssssss………….Fake news

  REAGEREN
 2. Het is een algemeen bericht van WNF, dat geldt voor meerdere locaties in de Cariben, ook voor Aruba, waar wél hotels langs de legstranden staan. Daarnaast wordt het werk op Sint Eustatius uitgelicht.

  REAGEREN
 3. Ik geef en reactie op wat ik weet: St Eusatius, Statia. Daar, op Statia, klopt het algemene WNF verhaal in ieder geval niet!

  REAGEREN
 4. Ala nabrander: En ik maar denken dat schildpadden, net zo als bijvoorbeeld kikkers, altijd teruggaan naar hun geboorteplaats om hun eieren te leggen. Vlak voor de kust wachten de mannenschildpadden om hun geslachtsdaad te verrichten………. En nu wordt mij verteld / wil het WNF mij doen geloven dat het ligt aan het Coronavirus; minder toeristen en minder kunstlicht veroorzaakt door hotels. Dus….. toeristen en hotels doen het vrouwtjes schildpad besluiten haar eieren NIET te leggen? Een gemiste kans toch WNF!!!!!!!!. De schildpadden zijn blijkbaar in opmars! Of zie ik het nu allemaal verkeerd?

  REAGEREN
 5. Het mag toch bekend zijn dat babyschildpadjes worden afgeleid door het licht van bebouwing langs de stranden (in het algemeen) en daardoor niet naar zee lopen maar richting de verlichting, met gevaar voor eigen leven.

  REAGEREN
 6. Hmmmmmmmmmm………. De zwangere moeders komen s”nachts aan land/ strand; het kroost gaat o v er d a g naar het water, zij hebben een soort ingebouwd kompas in de genen ( hetzelfde dat ze terugbrengt naar hun geboorteplaats) . Dussssssss als er geen andere rovers zijn ( en die zijn er) komt het goed!

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief