Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sander van der Heijden – Duizend stapjes

Wellicht de bekendste duikstek op Bonaire: 1000 steps! Sander van der Heijden bedwong de trap naar de duikplaats.


Datum:  juli 2016
Duiklocatie: 1000 Steps, Bonaire

duikreport-call-to-action-350x85

Sander van der Heijden - 1000 steps Bonaire

Na een stukje rijden langs de prachtige kust ten noorden van Kralendijk, komen we aan op deze duikstek. Van de zes parkeerplaatsen is er nog eentje vrij. Na een korte check de stek, kleden we ons om en gaan we de trap af. In Nederland zijn we dit gelukkig wel gewend met al die Zeeuwse dijken, maar voor de Amerikanen en andere niet Zeeland duikers lijkt het een survival tocht!

Wat neem ik mee:
Camera : Nikon D7100
Lens : 10-17 mm fisheye
Flitsers : 2x INON D-2000 met diffusors

Duikplan
Rechtuit uitzwemmen tot de dropoff en daar bepalen hoe de stroming staat. Eerst tegen stroom in langs het rif. Na omkeren over de dropoff door het ondiepere weer terug.

Prachtig rif met veel vis op de rand van de dropoff; 10mm, 1/100 sec, f8, ISO 200

Eenmaal onder zwemmen we via het ondiepere deel naar de dropoff. Prachtig wit zand met richting de dropoff steeds meer hard en zacht koraal. En een overvloed aan verschillende soorten kleine vis! Gecombineerd met het warme en prachtig blauwe water is het alsof we in een aquarium zwemmen!

Bij de dropoff aangekomen, blijkt er nauwelijks stroming te staan. Nadat we rechtsaf slaan, zakken we langzaam af langs het rif tot zo’n 20 meter. Ogen tekort, overal is wel wat te zien. En als je goed kijkt zie je meer! Tussen het koraal allerlei soorten vis. Als je goed oplet, ook allerlei kleiner spul, zoals bijvoorbeeld de goed verscholen banded shrimps. Na enige tijd meldt zich een egelvis (Puffer Fish), welke enkele minuten met ons opzwemt zwemt langs het rif. Zo leuk!

Egelvis zwemt gezellig gelijk met ons op langs het rif; 17 mm, 1/60 sec, f8, ISO 320

Langzaam gaan we weer iets hoger langs het rif zwemmen en na een kleine 40 minuten keren we om. We gaan net over de rand over het ondiepe stuk terug. Op het keerpunt maak ik nog snel een foto van m’n buddy boven al die prachtige harde koralen.

Mijn buddy tussen de pracht van allerlei soorten hard koraal; 10mm, 1/100 sec, f8, ISO 160

Als in een andere wereld is het in het ondiepere deel (zo’n 6-7 meter diep) vooral wit zand in combinatie met hier en daar harde en zachte koralen. Prachtig! Opeens twee dikke vissen die ons pad in tegengestelde richting kruizen. Tarpons! Grote zilverkleurige vissen van ruim een meter lang. Kleintjes nog, maar prachtig om te zien!

Een stuk verder zie ligt er iets op de zandbodem. Dichterbij gekomen zien we dat het niet dood is maar slaapt. Een jonge groene schildpad! Met de oogjes half open houdt hij ons goed in de gaten tijdens zijn middagdutje op het witte zand. Prachtig!

Groene schildpad tijdens zijn middagdutje; 10mm, 1/100 sec, f11, ISO 160

Na een kleine 80 minuten komen we weer boven. Nog even de spreekwoordelijke 1000 treetjes weer op voor de conditie, en we staan weer bij de auto. Het was (weer) een prachtige duik! Wat zal de volgende duik ons brengen? Daarover binnenkort meer!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief