Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Dodemansduimen en heremietkreeftenfestival

Leendert Smit gaat op zoek naar sepia’s bij de Zeelandbrug. Na een fantastische duik komt hij boven. Is hij zo enthousiast over  de sepia’s?


Datum:  21 mei 2016
Duiklocatie: Zeelandbrug

duikreport-call-to-action-350x85

20160521_056__DSC6211-36603Ik ben al vroeg vertrokken richting de Zeelandbrug om een fatsoenlijk parkeerplekje te kunnen veroveren voordat de zaterdagdrukte losbarst.
Er staan nog maar zo’n 4-5 auto’s als ik arriveer, de meeste van vissers, en ik weet een plaatsje vlak naast de trap te bemachtigen.
Ik sta naast 3 Limburgse duikers die om 6 uur van huis gegaan waren om hier ook op tijd te zijn. Voor mij is Zeeland wekelijkse kost maar voor hen is het een uitje natuurlijk.

Terwijl de tijd verstrijkt zien we de parking langzaam vollopen. Het wordt tijd om op te tuigen. Het is mijn plan, en de Limburgers hebben hetzelfde idee, om de trap bij de pijler te nemen en dan oostwaarts te zwemmen richting de daar geplaatste stokjes.

Ik ben iets eerder klaar en loop vast de dijk over. Er blijken meer duikers te zijn met hetzelfde plan. De trap naar het water staat helemaal vol. Er lopen maar 2 duikers richting de westelijk trap dus ik besluit terstond mijn plan te wijzigen (groot voordeel van de soloduiker). Ik heb geen zin om met 30 andere duikers op zoek te gaan naar sepia’s. Wie weet staan daar ook wel stokjes?

20160521_048__DSC6203-36603

 

 

Als de andere 2 duikers onderwater zijn verdwenen ga dan zelf
erachteraan. Het zicht lijkt een beetje tegen te vallen maar we zitten hier aan lager wal dus het water is hier behoorlijk turbulent. Eenmaal wat dieper wordt het snel beter al is het geen top.

Ik laat mij lekker met de stroom naar het westen drijven op zoek naar, natuurlijk, sepia’s maar houd de ogen ook open voor andere onderwerpen.
Het moeten dan wel ‘Close Focus Wide Angle’ (CFWA) onderwerpen zijn want vanwege diezelfde sepia’s heb ik gekozen voor de Fish Eye met dome port. Gelukkig dienen die onderwerpen zich snel aan.

Overal kuieren heremietkreeften rond. Kleine, maar vooral ook grote exemplaren. En dan de dodemansduimen. Zo groot heb ik ze nog niet eerder gezien. 20,25,30 cm, misschien nog wel groter. En ze zitten overal. Die sepia’s vergeet ik maar even en ga los op de kreeften en duimen met als tussendoortje een prachtig groepje zeeanjelieren. De pogingen met een Galathea kreeftje blijken achteraf niet zo’n succes helaas. Ik geniet met volle teugen en al weer veel te snel begint mijn lucht op te raken. Met nog zo’n 10 bar in de fles is het tijd om op te stijgen. Ik heb geen idee hoe ver ik van de trap verwijderd ben maar tot mijn verbazing zit ik er nog geen 30 meter vandaan.

20160521_014__DSC6165-36603Helemaal stralend van al dat moois kom ik terug bij de auto waar ik één van de Limburgers in mineur aantref. Een lekkende rits dwong hem vroegtijdig het water te verlaten. Zijn buddy was haar lood vergeten en moest weer terug naar de auto maar is nu met een andere duiker net te water gegaan.
Of ik nogsepia’s had gezien? Sepia’s? Oh ja ik was op zoek naar sepia’s.20160521_012__DSC6163-36603

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief