Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken

Neeltje Jans

Marloes Otten dook ter voorbereiding van de WK-briefing tussen de hangmosselcultuur van Neeltje Jans. Een unieke kans…

Normaal gesproken is het verboden duikgebied, maar speciaal voor het Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie (21-25 mei) gaf Rijkswaterstaat een vergunning af om te duiken tussen de hangmosselcultuur van Neeltje Jans.

hangDrie dagen voor de start van het WK was het voor ons tijd om hier te duiken. Om te bepalen wat het mooiste gebied voor de fotografen was en om filmopnames te maken, die we tijdens de briefing zouden kunnen laten zien. Voor Nederlandse en Belgische duikers zegt de term ‘hangmosselcultuur’ genoeg, maar voor de fotografen uit Argentinië en Japan was dit iets totaal onbekends. Dus wilden we filmopnames laten zien om hun een indruk te geven van wat ze konden verwachten. Na overleg met de mosselvissers, kozen we uit honderden lijnen de 11 lijnen die het wedstrijdgebied zouden gaan vormen.

De fotografen zouden met rubberboten van de steiger naar de duikplaats gebracht worden. Geen overbodige luxe, ontdekten we terwijl we met onze camera’s van de kant af glibberden. Dat het weer niet echt mee zat, hadden we al snel in de gaten. Op de kant was het dankzij wind en regen kouder dan tijdens menige duik midden in de winter. Al snel kwamen we er achter dat ook het zicht niet mee zat…

Doordat de mosselen het water om zich heen filteren om zich te voeden, is het zicht rond de hangmosselcultuur normaal gesproken erg helder. Op deze dag blijken de mosselen echter niet op te kunnen tegen de invloed van de wind, golven en stroming. Het zicht is slecht, heel slecht… We zwemmen door mistbanken en stofwolken, afgewisseld met rondslingerende stukken wier. Niet bepaald het plaatje dat we de fotografen graag willen laten zien om ze te enthousiasmeren voor het duiken tussen de mooie hangmosselcultuur!

mossel_kokerwormDe lijnen hangen in lussen van de oppervlakte tot een diepte van 7 meter. De door ons gekozen lijnen zijn van verschillende leeftijden. De oudere lijnen zijn begroeid met zakpijpen en andere organismen, de jonge lijnen vormen smalle lijnen met alleen mosselen. Tussen de verschillende lijnen zit ongeveer 25 meter, dus de fotografen kunnen makkelijk naar de volgende lijn zwemmen als ze iets anders willen. Wij willen ze allemaal zien om de fotografen te kunnen vertellen wat ze waar kunnen vinden. En dus mogen we flinke afstanden af leggen voordat we weer tegen de gladde kant opklauteren.

En dan moet ik nog gaan bedenken wat ik ga zeggen bij de briefing. De droge informatie is snel opgesomd: diepte, afstand, begroeiing, onderwaterleven. Maar wat zeg ik nou bij die filmopnames en foto’s die een indruk moeten geven van hoe het er uit ziet? “Het kan alleen maar beter?”

Gelukkig blijken de omstandigheden voor de wedstrijddagen veel beter dan tijdens onze testduik en weten de beste fotografen van de wereld dit stukje Zeeuwse cultuur schitterend in beeld te brengen. Niet alleen het zicht was tijdens de wedstrijd veel beter, maar ook de resultaten zorgden ervoor dat mijn briefing klopte: ze konden het inderdaad beter…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief