Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Bonaire - algemeen / Natuur

Koraalziekte bereikt Bonaire

Stony coral tissue loss disease (SCTLD), een buitengewoon dodelijke koraalziekte, is ontdekt op de riffen van Bonaire. De eerste duikstekken zijn gesloten om verdere verspreiding te voorkomen.

De koraalziekte, die in 2014 voor het eerst bij Florida werd geconstateerd, heeft zich steeds verder door het Caribisch gebied verspreid en nu ook Bonaire bereikt. Zo is gebleken uit inspecties van de riffen in de afgelopen week. De ziekte kan funest zijn voor 30 soorten hardkoraal, waarvan een groot deel belangrijk zijn voor de structuur en de bouw van het rif. Zodra een koraalrif is geïnfecteerd, zal 70% van de koralen afsterven, aldus STINAPA.

Wat kun jij doen om te helpen?

– Wanneer je in het Bonaire National Marine Park (BNMP – alle wateren rond Bonaire) hebt gedoken, moeten ALLE materialen en goed worden gespoeld. Alle niet-gevoelige materialen met bleekmiddel (1%). Overige materialen moeten eerst 10 minuten in water met desinfectiemiddel worden gelegd en vervolgens worden gespoeld. Laat alle materialen daarna helemaal drogen. Vergeet zelf ook niet goed te douchen.
– Houd STINAPA op de hoogte! Zie jij tekenen van infectie op andere duikstekken rond Bonaire, meld het! Het liefst met foto’s en de exaxte plek. Melden kan op info@stinapa.org

Wat doet STINAPA?

STINAPA zal de ziekte bij Karpata en op andere locaties in het BNMP monitoren om een plan van aanpak te maken. Via de sociale media zal STINAPA het publiek op de hoogte houden. Het is cruciaal dat iedereen (en dus ook vakantiegangers!) zich inzet om verdere verspreiding zoveel mogelijk te beperken.

Gesloten duiklocaties

De duiklocaties Karpata en La Dania’s Leap zijn op het moment van schrijven gesloten. Klik voor actuele info van STINAPA.

Symptomen

Als eerste verspreidt de infectie zich vanaf de rand van de gastheer (het koraal). Daardoor kan het koraalweefsel geheel of gedeeltelijk loslaten en blijft er van het koraal niet meer over dan een skelet. Binnen een week zal dit vervolgens bedekt zijn met algen (Florida DEP, 2018),

Gevoelige soorten zullen eerst geïnfecteerd worden. Daarna zijn andere soorten aan de beurt. Uit onderzoek door AGGRA in 2019 is gebleken dat kleinere kolonies in enkele maanden tijd afsterven.

Foto: DCNA.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief