Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Koraalriffen bij Indonesië gezonder dan verwacht

De koraalriffen van Manado bij het Indonesische eiland Sulawesi zijn in een nog verrassend goede gezondheid, constateren wetenschappers na hun onderzoeksexpeditie. De status en gezondheid van het rif is opnieuw in kaart gebracht omdat veel koraalriffen wereldwijd verbleken en sterven door opwarming als gevolg van klimaatverandering. Maar deze Indonesische koralen lijken nog redelijk gezond te zijn.

Mariene wetenschappers van de universiteit van Queensland, Australië hebben tijdens een zes weken durende expeditie, meer dan 56.000 foto’s gemaakt en vervolgens geanalyseerd. Dat deden zij met behulp van onderwaterscooters die waren uitgerust met 360-graden-camera’s. Dankzij deze scooters konden zij per duik grote oppervlakten in beeld brengen. Dankzij kunstmatige intelligentie-technologie kon de enorme hoeveelheid beelden snel worden geanalyseerd.

De expeditie is onderdeel van een meerjarig onderzoek (2014 – 2017) naar koraalverbleking in de hele Koraaldriehoek (de tropische wateren van Indonesië, de Filippijnen, Maleisië, Papua Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden en Oost-Timor). In deze regio werkt WWF al jaren aan bescherming van het rijke onderwaterleven.

Hoopvol

Wat nu zo bijzonder is, is dat de riffen bij Manado nog niet heel zwaar zijn beschadigd of zelfs weer wat zijn hersteld sinds het eerste onderzoek in 2014.

Expeditieleider Dr. Emma Kennedy: «Na een aantal deprimerende jaren waarbij ik als koraalonderzoeker de ergste koraalsterfte wereldwijd heb gezien, ben ik na het zien van deze riffen toch weer voorzichtig hoopvol. Het betekent dat we nog een beetje tijd hebben om sommige koraalriffen te redden.»

Temperatuurschommelingen

Koraalriffen zijn echte kraamkamers: ze vormen de basis voor een kwart van al het leven in zee. Ze zorgen voor voedsel en inkomsten voor meer dan 500 miljoen mensen en dragen ruim 375 miljard US-dollar bij aan de wereldeconomie. Koralen zijn zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen. Omdat de oceanen meer dan 90% van de warmte absorberen van onze uitstoot, warmen ze te snel op met koraalverbleking en koraalsterfte tot gevolg. De meeste koraalriffen kunnen met de huidige CO2-uitstoot rond 2050 zijn verdwenen.

De expeditie in Manado is mogelijk gemaakt door Paul G. Allen Philanthropies. Paul Allen: “Met goede gegevens, technologie en wetenschap, kunnen we nu een van de meest hardnekkige uitdagingen ter wereld oplossen. Deze onderzoeksgegevens zullen ons helpen de veerkracht van sommige koralen beter te begrijpen en belangrijke koraalbeschermingsinspanningen te steunen. Ik zie hier weer een sprankje hoop voor koraalriffen.”

“Als deze weerbare koralen beter worden beschermd tegen overige negatieve invloeden zoals (plastic)vervuiling en overbevissing, krijgen ze een kans om ook de omliggende reeds zwaar beschadigde riffen weer te helpen herstellen totdat de oceaantemperaturen stabiliseren. De toekomst van koraalriffen ligt nu bij de riffen die de meeste kans maken om de opwarming te overleven totdat de temperatuurstijgingen onder controle zijn, aldus professor Ove Hoegh-Guldberg van de Queensland Universiteit. Nieuwe technologie helpt ons hierbij en dat is zeer spannend en boeiend.”

Machine leert als menselijk brein

“Deze machines leren op een zelfde manier als het menselijk brein. Door het verwerken van veel foto’s en data bouwt het beelden die het goed kan identificeren, legt Dr. Kennedy uit. “Het programma werkt al goed nadat het 400 tot 600 foto’s heeft beoordeeld.”

Afgelopen juni, toen de expeditie was afgelopen, heeft het systeem meer dan 56.000 foto’s verwerkt en vergeleken met beelden van dezelfde riffen uit 2014. Er is een oppervlakte van 3.851 vierkante kilometer onderzocht en er is geen tot weinig achteruitgang in de gezondheid van de koralen te zien.

De expeditie vond plaats in the International Year of the Reef 2018,  uitgeroepen door International Coral Reef Initiative in samenwerking met UN Environment.

Bron: WNF

Klik hieronder op een miniatuur om de foto groot te openen en de diavoorstelling te starten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief