Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Reizen

Koraal transplanteren

Vijfhonderd duikers die in dezelfde baai op hetzelfde moment koralen gaan planten? Het gebeurde in Manado en natuurlijk was Murex Dive Resorts erbij.

Het is niet alleen werken wat we doen. Geregeld zijn er ook andere activiteiten waar we met het hele resort of ik persoonlijk graag aan mee werken. De afgelopen weken hebben we er een aantal leuke activiteiten gehad.

17 augustus is de Indonesische Onafhankelijksheidsdag. Op die dag in 1945 werd Indonesië officieel onafhankelijk verklaard en werd het een zelfstandig land zonder inmenging van de Nederlandse regering. In bepaalde gebieden, zoals Noord-Sulawesi, heeft het langer geduurd voordat de Nederlanders echt weg waren.

11855726_853038034777657_5524259997546341324_nRond deze datum worden activiteiten georganiseerd en dit jaar stond er op 15 augustus een koraaltransplantatiedag gepland. Niet alleen in Manado, maar ook op 2 andere plekken in Indonesië zouden zoveel mogelijk duikers onder leiding en in samenwerking met de Indonesische marine tegelijk koraal gaan aanplanten op speciaal gemaakte kunstmatige riffen. Niet alleen goed voor de riffen maar ook een poging om in het Guinness Book of World Records te komen. Of we dat ook werkelijk gered hebben, weet ik niet – ik heb nergens een officiële uitslag kunnen krijgen.

Op 14 augustus was de generale repetitie. Na aankomst kregen we eerst een uitgebreide briefing hoe alles zou gaan verlopen en daarna hebben we op het droge een testrun gedaan. Er deden meer dan 500 duikers mee en dan moet alles goed georganiseerd worden. Na de droge test konden we het water in, ieder zijn eigen plek opgezocht en na een half uur onder water konden we er weer uit. Iedereen wist nu wat er moest gebeuren en waar ons plekje was.

De volgende dag hebben we uiteindelijk met 12 mensen uit het resort, gasten en duikgidsen, meegedaan aan het koraalplanten. Het was een ontzettend leuke ervaring. Er waren heel veel mensen op af gekomen, duikers maar ook veel pers, toeschouwers en zelfs een aantal bekende Indonesiërs doken mee. Er waren traditionele dansen, optredens van drum- en bamboe instrumenten-bands en na de duik kwamen er parachutisten naar beneden die in de zee landden.

Het was een hele speciale ervaring om met zoveel duikers tegelijk het water in te gaan. Uiteindelijk was alles goed genoeg geregeld en hebben we heel veel koralen aangeplant. Hopelijk gaan deze koralen het redden en hebben we over vele jaren weer een mooi rif erbij in Manado Bay.

Op 17 augustus zelf hebben we leuke activiteiten in het resort georganiseerd voor alle Murex medewerkers. Hieronder een video met korte impressie.

Links:

http://www.murexdive.com/

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief