Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sandra Boerlage – Jacht op het huisrif

Als er iets bijzonders wordt ontdekt op het huisrif, opent de hele groep onderwaterfotografen van de Photo Experience natuurlijk de jacht hierop! De meest succesvolle jager was Annabel van Leeuwen, vertelt duikreporter Sandra Boerlage.

Op het huisrif van Bangka werd de eerste avond al een bijzondere waarneming gedaan, een anemoonvis met een isopod. Een parasiet die op de tong van de anemoonvis gaat zitten en zich daar nesteld, waardoor het anemoonvis zijn mond niet meer dicht kan doen en hierdoor het beestje duidelijk zichtbaar is.

Dit wilde iedereen natuurlijk wel zien en er begon dan ook een jacht op de anemoonvisjes met een parasiet. Een moeilijke missie om op de foto te zetten aangezien we allemaal wel weten dat de anemoonvissen vrij bewegelijk zijn.
Zelf heb ik wel helpen zoeken naar de anemoonvis met isopod, maar geen foto van gemaakt. Dit aangezien ik mij verder ben gaan richten op mijn missie groothoek fotografie verbeteren. Een perfecte gelegenheid in dit blauwe water, wat soms wat afweging voor mij nodig heeft

Het macroleven heeft echt mijn voorkeur, waardoor ik mijn kijk op groothoek moet trainen en dan ook nog het geduld moet opbrengen om verschillende composities te proberen. Dus ik ging met de duik er in met een andere missie, die ik wel steeds leuker begin te vinden. Al blijft het nog heel veel uitdaging geven en ik bij het gebruiken van een model mezelf te weinig tijd gun. De ene foto voor Edwin die we altijd moeten nemen zodra we denken onze goede shot erbij te hebben, is dan zeker een aanrader. En voor mij misschien nog wel tien ook als het gaat om je model echt op het juiste plekje in de juiste houding te krijgen. Hierbij komt best veel kijken: je object goed belicht, model in juiste positie en houding, wil je duiker als silhouet of juist zichtbaar met gezicht en dan ook nog oog houden dat je object ook nog zichtbaar in beeld is. Veel leerdoelen, waar we met elkaar aan werken. Aangezien een mededuiker graag even model voor je wil hangen.

Na de verschillende isopods bij de anemoonvissen, de groothoek objecten met en zonder model was het tijd voor een snelle douche. Waarna marine biologe Dimpy een lezing over allerlei verschillende onder water critters gaf, met hierbij mooie foto’s van de verschillende critters en hun leefomgeving. Genoeg inspratie voor onze volgende duikdagen. De meeste gingen dan ook hun camera gereed maken voor de volgende dag en er werden wat foto’s met elkaar besproken. Dit onder het genot van weer een heerlijk diner.

 

edwinvandesande22339441_1679785712041025_5347534950406685952_o-56509

sandraboerlagegroothoek-034055-56509

edwinvandesande-56509

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief