Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Fotograaf in beeld

Koos Bakker in beeld

Elke onderwaterfotograaf heeft een eigen stijl en voorkeuren! En dat brengen we in beeld met een reeks portfolio’s van bekende en minder bekende onderwaterfotografen. Deze maand is het de beurt aan Koos Bakker!

 Koos Bakker (1961) is geboren en getogen in Groningen en nog altijd woont hij daar samen met zijn vrouw Janny. Met haar deelt Koos zijn passie voor het duiken en de onderwaterfotografie. Al in 1998 begint Koos met duiken en niet veel later, zo’n twee jaar, zet hij zijn eerste stappen in onderwaterfotografie. Al jaren filmt Koos boven en onder water, maar in 2000 stapt hij helemaal over op fotografie. Hij start het fotograferen met een wegwerpcamera waar hij naar eigen zeggen zijn eerste haai mee ‘scoort’. Een Canon Powershot camera werd de opvolgende camera die weer later wordt vervangen door zijn eerste spiegelreflexcamera, een Canon 10D om vervolgens via een 5D mark III bij een 5D mark IV uit te komen. Met deze camera fotografeert hij nog steeds. Hij heeft een Nauticam onderwaterhuis en gebruikt drie flitsers.

Trouwe buddy

Koos maakt zijn duiken altijd met zijn vrouw Janny. Hij betrekt Janny ook bij zijn fotografie, vertelt hij: «Bij ons staat alles in het teken van fotografie. Onder water is Janny constant aan het zoeken en seint mij meteen in zodra er iets leuks te zien is. Janny is ook de ideale duikbuddy. Zij is de aangever. Zelf wil ze niet fotograferen.». Het leuke is dat je dat via Facebook leuk kunt volgen; bijna ieder weekend verschijnt er wel een foto op Facebook met twee goed gemutste personen, klaar voor weer een duik in het Veenmeer. Aan fotowedstrijden doet Koos niet mee, hij houdt vooral van het fotograferen zelf en deelt graag zijn foto’s om te laten zien hoe mooi de onderwaterwereld en onderwaterfotografie zijn. «Ik ben trots op alle foto’s die ik maak, maar vergeet ook vooral niet mijn eerste foto van een haai. De foto is niet zo bijzonder maar de beleving blijft mij hierdoor altijd bij.»

Foto’s delen

Ook deelt hij zijn foto’s via andere (online) media, zoals het vroegere Duikmagazine, Duiken magazine, de Onderwatersport en in lokale kranten. Daarin verschenen artikelen met foto’s van zijn reizen naar onder andere de Farn Islands, over Traunfal, fotoshoots met modellen en natuurlijk het Veenmeer. Koos houdt regelmatig lezingen over zijn passie en heeft wel eens een expositie. Een favoriete foto heeft hij niet echt, ondanks zijn grote archief. Hij hoopt iedere keer een nog mooiere foto te maken, net weer beter dan de vorige keer. Dat is een insteek die ik zelf als onderwaterfotograaf ook herken, leuk om te horen dat Koos er ook zo in staat. Zeker na al die jaren nog!

Fisheye

Als ik Koos vraag van welk type fotografie hij het meest houdt, is hij daar heel duidelijk in: «Ik ben helemaal verknocht aan fisheye-fotografie en gebruik deze lens ook voor macro/wide angle-fotografie. Iedere keer zijn de instellingen weer anders. Ik speel heel veel met natuurlijk licht in combinatie met flitslicht. Het grote voordeel is ook dat je hele scherpe foto’s kan krijgen. De uitdaging is dan ook om zo dicht mogelijk bij het te fotograferen object te komen. Al mijn foto’s worden gemaakt met veel respect voor, en het welzijn van, mens en natuur.» Nu volg ik Koos al een tijdje via de sociale media en het valt me op dat ik eigenlijk alleen foto’s van hem in Nederlands zoet water voorbij zag komen. Toch heeft Koos ook al de nodige buitenlandse bestemmingen aan gedaan. «Wij zijn in Bonaire, Curaçao, Jamaica, Maleisië, Bali, Thailand, Duitsland, België, Oostenrijk, Engeland, Canarische Eilanden en Malta geweest. Alles is leuk maar koud water en het zoeken naar leuke beelden heeft mijn voorkeur».

Veenmeer

Met dat koude water bedoelt Koos dan vooral het Veenmeer in Tynaarlo, waar hij opvallend veel duikt. Ik ben dan ook erg nieuwsgierig wat hem drijft om steeds weer dezelfde zoetwaterplas aan te doen. Koos heeft daar een heldere verklaring voor. «Wij hebben in de meeste duikplassen in Nederland gedoken. Maar in het Veenmeer is het elke keer weer een fantastische belevenis. Het verveelt nooit en telkens is het weer een uitdaging qua belichting en het goede zicht en de vele vissen. Je kunt in het Veenmeer onder andere het volgende onderwaterleven zien: Turkse rivierkreeft, baars, voorn, alver, karper, zeelt, snoek, paling, zwanenmossels. Dus iedere keer is er van alles te zien. Onze drijfveer is niet om zo veel mogelijk plaatsen te scoren maar om iedere keer weer opnieuw te genieten. Het klinkt gek misschien, maar dit is ook onze favoriete bestemming voor onderwaterfotografie.»

Modelfotografie

Koos fotografeert niet alleen de natuurlijke onderwaterwereld. Hij staat ook bekend om zijn modellenfoto’s. «Een creatief proces dat meer is dan alleen fotograferen.» Koos zet bijvoorbeeld sporters onder water op de foto die hun sport uitbeelden, of eigenaren van bedrijven die onderwater de activiteit van hun bedrijf promoten, maar ook kinderen. «En altijd proberen wij de foto net iets extra’s mee te geven door te spelen met het licht. Hard werken, maar heel leuk om te doen – zowel voor ons als voor de modellen.»

Bucketlist

Ondanks zijn voorliefde voor het Veenmeer heeft Koos nog een paar bestemmingen op zijn bucketlist staan – de Molukken en Canada. Hij heeft daarbij geen speciale wensen wat betreft foto’s of technieken die hij graag nog wil maken of gebruiken. Koos sluit af: «Iedere keer onder water leer ik weer bij. Ik stel alles handmatig in, zowel sluitertijd, diafragma, iso als de instellingen van de flitsers. Ik heb geen doelen maar de ideeën komen bij mij spontaan. Creativiteit vind ik heel belangrijk». Koos is een bewonderenswaardige onderwaterfotograaf met een onwaarschijnlijk sterke drijfveer om zichzelf te blijven verrassen. Gelukkig deelt hij zijn foto’s, dus ik verwacht nog veel meer moois van hem te zien in de toekomst.

De onderwaterfoto’s van Koos zijn onder andere te vinden op zijn website: www.onderdewaterspiegel.nl

Geniet van zijn portfolio! Klik hieronder op een thumbnail voor de volledige weergave en om de diavoorstelling te starten.

8 reacties

 1. Heel bijzonder, niet alleen de mensen op de foto, maar ook de vissen lijken een persoonlijkheid te hebben. Foto’s met inhoud en uitstraling, uniek.

  REAGEREN
 2. Mooie foto’s Koos, elke keer is het weer een feestje onder water!

  REAGEREN
 3. Fraaie serie Koos! Ik kijk al uit naar het zien van meer.

  REAGEREN
 4. Ik geniet altijd van je mooie foto’s. Na al die jaren verras je me steeds weer met iets nieuws.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief