Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2022 – Janny Bosman

December is de maand van de lijstjes… In het Fotojaaroverzicht 2022 laten wij het jaar zien door de ogen van 31 onderwaterfotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Janny Bosman.

Snotolfmannetje in paaikleed

Voor mij één van de mooiste vissen in de Oosterschelde. Elke winter kom ik ze wel tegen, met én zonder nest met eieren. Ondanks de lage watertemperatuur in deze tijd van het jaar ga ik toch naar ze op zoek. De mannetjes zijn prachtig uitgedost om een vrouwtje te lokken en zo voor nageslacht te zorgen. Normaal fotografeer ik de snotolf met een 8 mm fisheyelens, maar bij deze ontmoeting had ik de 12-40 mm zoomlens gemonteerd. Dat bleek maar goed ook want dit exemplaar was niet zo groot. Hij bleef rustig liggen, zodoende kon ik wat foto’s maken van deze prachtige vis.

Zwartooglipvis-mannetje

Het lijkt wel een tropische aangelegenheid hier. Maar nee, dit is toch echt de Oosterschelde. In de zomermaanden kom je steeds vaker zwartooglipvissen tegen. Ze zijn zeer beweeglijk en snel. Met geduld en stil blijven hangen krijg je altijd wel een momentje voor een foto. En wanneer het zicht dan ook nog eens goed is, zoals in mijn geval, dan is het in deze omgeving een mooi sfeertje om vast te leggen.

Snoek

Elke zomer gaan wij wel een paar duikjes maken in de Boschmolenplas. Een grindafgraving in Panheel, Limburg. We proberen zo veel mogelijk fraaie zomerse dagen uit te zoeken want dan is het na de duik extra goed toeven daar op het terras. Tijdens de duik kwamen wij deze snoek tegen die lange tijd met ons mee bleef zwemmen. Bij een van de uitgangen vond hij het genoeg en keerde hij om.

Snoek komen wij altijd wel tegen in de zoetwaterplassen, maar dat deze snoek ons maar bleef vergezellen maak ik niet zo vaak mee.

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2022. Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Meer van Janny Bosman op DuikeninBeeld 

Foto-album
Content

Wil jij ook je foto’s op DuikeninBeeld laten zien?

Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

1 reactie

  1. Wat een mooie platen weer!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief