Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Een nieuwe set

Na wat droog oefenen gaat Duikreporter Leendert met zijn nieuwe camera het water in. Dit zijn de eerste beelden!

Na een jaartje dubben heb ik enkele weken geleden de knoop doorgehakt en mijzelf getrakteerd op een nieuwe ow camera set.

Mijn trouwe Nikon D90 zal ik uitsluitend nog voor bovenwater fotografie gaan gebruiken want voor onderwater heb ik nu de beschikking over een Olympus OMD EM10 mark III in een Nauticam huis.

Voor de liefhebbers: de lenzen die ik daarbij heb aangeschaft zijn de Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm (macro lens) en de Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm (groothoek lens). Ik ben dus overgestapt van spiegelreflex naar systeem.

Een compacte camera in een compact huis,dus minder gesjouw, met vrijwel dezelfde mogelijkheden als mijn oude set, voor een redelijke prijs, dat waren de belangrijkste overwegingen om voor deze set te kiezen.

Thuis gekomen met de stapel dozen ga je natuurlijk direct aan de slag. Ik had op “Underwater Photography Guide” een artikeltje gezien over de onderwaterinstellingen voor deze camera dus ik dacht: appeltje eitje. Helaas viel dat tegen want het leek wel of het verhaal over een heel andere camera ging (Waarom??). Zeker de helft van de voorgestelde instellingen kon ik niet vinden. Dan maar zelf proberen alles uit te vogelen. Na wat shots op het droge met de 60 mm lens denk ik er klaar voor te zijn.

20200315_003P3150115-96607

20200315_004P3150135-96607

Op dus naar Zeeland. Er staat weer een puist wind maar bij Anna-Jacobapolder (AJP) kan je toch gemakkelijk te water al is het net na laag water. Onder water merk ik al snel dat de flitser het niet doet. Deze wordt nu aangestuurd door een optische kabel dus ik vermoed dat daarmee iets is. Wat ik ook probeer, het flitsen lukt niet. Dan ben je natuurlijk snel uitgepraat dus na een half uurtje sta ik weer op de kant. Er komt net een andere duiker aangereden. Hij fotografeert met een PEN dus misschien heeft hij tips? Ehh, de flitser opklappen bijvoorbeeld? Tja, dat was ik natuurlijk niet gewend. de flitser doet het nu maar ik ga niet meer het water in. Volgende keer beter.

Na thuis nog wat te hebben geprutst met de instellingen ben ik klaar voor de tweede duik, nu bij de Zeelandbrug. Deze keer functioneert alles naar behoren al blijft het toch wennen op de een of andere manier. Ik merk bijvoorbeeld dat ik met deze lens niet zo dicht op het onderwerp kan komen als met mijn goede oude 60 mm Nikon lens. Toch lukt het me om een paar redelijke foto’s te maken dus de “learning curve” zit in de lift. Toevallig val ik midden in het paarritueel, als je het zo kan noemen, van de zeesterren (zie foto 2). Echt een heel aparte ervaring.

20200315_011P3150125-96607

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief