Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jenny Smit – Komodo NP

Jenny Smit reist door Indonesië en duikt deze keer bij de Komodo eilanden. Het verslag van haar duiken lees je hier!


Datum: 31 juli 2016
Duiklocatie: Komodo

duikreport-call-to-action-350x85

Op de tweede dag op de Maestro Aldo van Komodo Dive Centre is het al vroeg dag. Om 5 uur zet de kapitein de motor aan. Aangezien het (lichte) ontbijt pas rond 6.30 is, besluit ik me nog een keer om te draaien.

Uiteindelijk wekt vriendlief me: de bel is gegaan. Tijd om op te staan, te ontbijten en te duiken.

jenny-smit-komodo-2-zom-39753
Duik 639 – Pengah Kecil

De eerste duik is langs een prachtig koraalrif. Een mantis shrimp vlucht weg voor mijn camera, terwijl een overmoedige anemoonvis de camera juist aanvalt. In het blauw zwemt een haai, maar die heeft geen interesse in de duikers op het rif. Onder een stuk koraal slaapt een schildpad.

Aan het eind van de duik scharrelen we nog even tussen het zand. In een kokerworm huist een krabbetje. Niet veel verderop zwiept een bladvis in het ritme van het water.

Duik 640 – Makassar reef

Makassar reef wordt ook wel Manta Point genoemd. Een vreemde naam, want het is geen punt waar de manta’s zitten. Op de plek waar de oceaanstromen botsen is een kilometers lang rif met stroming en steenslag. Precies waar manta’s dol op zijn. In het seizoen zijn hier tientallen poeststations. Nu hebben de manta’s zich al meer dan een week niet laten zien, maar we gaan het proberen.

We hebben geluk! We zijn nog niet goed en wel afgedaald of ze zien de eerste manta’s al boven onze hoofden draaien. Zo gaaf!

De manta’s zwemmen verder en wij ook. We focussen iets meer op het kleinere grut: de verschillend slakken, een mantis shrimp en verschillende koraalduivels.

jenny-smit-komodo-2-schildpad-39753
Duik 641 – three sisters

De boot vaart verder naar het zuiden. Het water is hier net wat kouder, groener en het zicht is minder goed. De duikstekken in het zuiden moeten ideaal zijn voor liefhebbers van kleine zeebeesten. Dat belooft veel goeds.

De duikstek heet three sisters: onder het wateroppervlakte liggen drie pinacles. De pinacles zijn vooral begroeid met brokkelsterren en vedersterren.

Ineens heeft de gids een frog fish gevonden. Het diertje hupt over de bodem en laat zich dan weer een tijdje meevoeren met de stroming. Voorzichtig pak ik een stuk rots beet en kijk ik naar het diertje.

Wanneer ik verder zwem zwem ik door een grote school giant travelli’s. Wat een heerlijke stek is dit, ook al is het zicht soms niet meer dan 5 meter.

Duik 642 – Padar Pasir

Na de laatste middagduik belooft ook de nachtduik in het zuiden van Komodo veel goeds. Weinig harde koralen, maar weer veel veersterren en zee-egels met kleine krabbetjes erin. Bovendien zie ik verschillende krabbetjes die zichzelf hebben gedecoreerd met sponzen en loopt er ineens een spons voorbij. Ik geloofde even mijn ogen niet!

Jenny-Smit_Komodo2
Jenny-Smit_Komodo1

1 reactie

  1. Avatar

    mooi, Jenny

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief