Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jeroen Thoolen – Van snotolf- en sepia-madness naar baars en snoek

Terwijl in Zeeland de sepia-madness weer is losgebarsten, laat de gezinsagenda van duikreporter Jeroen Thoolen een Zeelandduikje in de afgelopen weekenden niet toe. Maar plots dient zich een buddy aan en wordt er een spontane doordeweekse late-avond-om-de-hoek-duik gepland.

Ik ken de Nionplas vooral als opleidingenplas. De plas moet dan ook leven met het vooroordeel ‘dat er niets te zien valt’. Ik weet wel beter en ga vanavond op jacht. Het nachtleven in.

Het kwik is vandaag gestegen tot tegen de 30 graden in Breda. We zijn niet alleen. Een groepje jongeren verschanst zich, met 45km-wagentje, bij de steiger. Een ander vaart met een klein ribje met electromotor rond de steiger.

Ik ben blij besloten te hebben nat te duiken. Die wendbaarheid komt van pas op de ondiepte waarop ik vandaag besluit te blijven. Na de afdaling struikel ik zowat over de baarsjes. Of het de warme dag is, of dat er gewoon plots zo veel leven is, weet ik niet, maar het is een leuk schouwspel. We zoeken het riet op, waar ik op zoek ga naar snoekjes. Mijn buddy, wel in droogpak, kijkt met plezier naar mijn jacht. Met de lamp schijn ik tussen het riet, met de hoop op een paar decimeter reflectie. En jawel; een snoek. De snoek ligt te diep het riet in, ik kan er niet komen zonder de natuur (en misschien ook mijzelf) schade te berokkenen. We duiken verder.

001_baarsjes-50461

003_baar-50461

Even verderop zie ik de staart van een grotere vis. Het lijkt me een karper, maar meer dan het achterlijf krijg ik niet te zien. Ik heb het stukje in de montage opgenomen, wie het weet mag het zeggen.

In het ondiepe liggen twee kleinere snoekjes te rusten. De eerste is er als een haas vandoor wanneer mijn videolamp de omgeving verlicht. De andere laat zich goed filmen en beweegt heel traag door het water.

006_snoek-50461

Vervolgens komen we maar liefst drie keer een paling tegen. De derde staat niet meer op video, na ruim een uur onderwater is de videolamp er klaar mee. En wij na 71 minuten ook.

Toch wel een leuke duikstek, voor wie het wil zien.

004_paling-50461

Nionplas Raamsdonksveer, 71 minuten, max 7m (11ºC), vooral rond het riet op 2m (14ºC).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief