Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Koen Moons – Duiken in Raja Ampat: ik weet niet waar ik moet kijken!

Locatie Raja Ampat, Papua, Indonesia

 

Een koraalrif zoals een koraalrif hoort te zijn, zoveel vissen dat je niet weet waar je moet kijken en de ene na de andere verrassende soort. Dat is in het kort duiken in Raja Ampat, Papua, Indonesië.

Raja Ampat is het begin van mijn halfjaar durende duikavontuur in Zuidoost-Azië. Met mijn vriendin Laurien (beiden PADI duikinstructeur) reis ik door Indonesië en Maleisië, met de bedoeling om uiteindelijk ergens aan de slag te gaan bij een duikschool. Op voorhand al vele pogingen gedaan en zo in contact gekomen met een duikresort in Raja Ampat. Helaas bleken de beschikbare zes maanden voor hen te kort. Geen baan dus, maar de beschrijvingen van dat gebied lieten ons niet los… daar moesten we toch echt heen!

Hutje aan het strand
Na een pittige reis van netto 24 uur belanden we in het paradijs! Raja Ampat is een verzameling kleine prachtige eilanden. De rijke blauwe zee gaat er over in palmstranden en mangroven, gevolgd door tropisch regenwoud. Wij nemen onze intrek in Biodiversity Eco Resort, gerund door een Spaans instructeurs-echtpaar. Die nacht vallen we in een hutje aan het strand in slaap met het geluid van de branding en worden we ’s morgens wakker van de bizarre vogelgeluiden uit het bos achter ons. Heerlijk!

Mind-blowing
Tijd om het water in te gaan! Andere resort-gasten hebben ons ‘mind-blowing’ duiken in het vooruitzicht gesteld. De verwachtingen zijn hoog gespannen. De eerste duiken zijn prima. Mooier, intacter en rijker koraalrif dan in bijvoorbeeld Egypte of Bonaire. Maar mind-blowing wordt het pas als we bij duikplek Cape Kri te water gaan. Wat een vis! Kleurige wrasses, butterflyfishes en angelfishes krioelen overal rond het koraal. Ik probeer met mijn nieuwe Go Pro grote scholen fusiliers vast te leggen die achternagezeten worden door grote jacks, terwijl mijn buddy wijst op een groep barracuda’s en de gids onze aandacht trekt voor een langs zwemmende blacktip reefshark. Ik weet niet waar ik moet kijken!

Grote vissen
Ook de duiken die volgen zijn geweldig. Naast de indrukwekkende scholen vissen, valt op dat er veel grote vissen rondzwemmen. Het visverbod in Raja Ampat heeft daar ongetwijfeld iets mee te maken. Ook de reusachtige bumphead parrotfish en Napoleonvis komen we regelmatig tegen, evenals schildpadden, verschillende soorten rifhaaien en de perfect gecamoufleerde wobbegong. En de adelaarsroggen en manta’s niet te vergeten!

Verder een palet aan anemoonvissen, schorpioenvissen (ook superleuke frogfishes!), nudibranches en de bijna onzichtbare pygmee seahorse.

Next: muckdiving
Het is moeilijk hier weg te gaan, maar er lonkt nieuw avontuur. Na een trip door de binnenlanden van Papua, volgt muckdiving in de golf van Ambon. Wordt vervolgd.

Ps: ben of ken je iemand met een duikcentrum in Zuidoost-Azië en is er behoefte aan tijdelijke versterking? Laat het weten! koenmoons@yahoo.com

 

Foto’s: Koen Moons en Laurien Holtjer

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief