Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Reizen

Een magische ontmoeting

Blogger Pim van Schendel maakt heel wat jaloersmakende duiken. Voor hem misschien de normaalste zaak van de wereld. Maar toch komt ook hij wel eens iets heel bijzonders tegen.

dugong-bangka-1

Iedereen heeft speciale herinneringen aan bepaalde duiken. Soms maak je iets mee tijdens een duik wat je altijd bij zal blijven. Ik zal nooit mijn eerste pygmee seahorse vergeten en ook de eerste keer dat een walvishaai voorbij gleed, staat nog altijd op mijn netvlies gebrand. Een tijdje geleden heb ik weer zo’n duik meegemaakt die ik nooit zal vergeten. Mijn eerste echte ontmoeting met een dugong of in goed Nederlands een zeekoe.

Tijdens mijn 9 jaren hier in Manado heb ik al heel vaak een dugong gezien –  een paar keer ving ik tijdens het duiken een glimp op van een dugong die ontzettend snel voorbij zwom, maar meestal was het aan de oppervlakte tussen de duiken door. Als de boot stil ligt aan de boei en het heel stil is, kan er weleens een dugong aan de oppervlakte opduiken – snel haalt hij een teug adem en duikt hij weer onder. Dan is hij weer weg. Vaak dus te snel en te vluchtig allemaal om een goede indruk van dit schuchtere zeezoogdier te krijgen.

Maar de laatste ontmoeting was anders – heel anders. De dugong die we dit keer tegenkomen, is heel erg rustig, niet verlegen en lijkt wel helemaal aan duikers gewend te zijn. Hij lijkt ook heel veel jeuk te hebben en gaat helemaal los op een boomstam die op de bodem ligt. Hij geniet er zichtbaar van om zich tegen de boom aan te schuren om van de jeuk af te komen. Hij voelt zich zo op zijn gemak dat hij tussendoor een keer naar de oppervlak gaat om adem te halen en weer terugkomt voor meer boomstronk. De dugong kan nog wat leren van ons als duikers – zijn trim is wel erg slecht…

dugong-bangka

Een ongelooflijke ervaring en niet de laatste blijkt later. Deze dugong vinden we tegenwoordig heel vaak terug op dezelfde duikstek en we weten zelfs ongeveer wanneer hij er is. De afgelopen maanden hebben onze gasten vele duiken met deze dieren kunnen maken en hopelijk volgen er nog veel meer duiken in de toekomst.

Natuurlijk had ik zelf geen camera bij toen dit gebeurde maar gelukkig heb ik de beelden van een van onze gasten kunnen gebruiken.

Meer over Murex Dive Resorts…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief