Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jurjen Balkema – Duiken bij Manado

Aan duiklocaties en variatie geen gebrek in Noord-Sulawesi. Duikreporter Jurjen blijft zich verwonderen over het ondewaterleven dat hij tegenkomt. Deze keer zijn film over duiken bij Manado.

De meeste duikdagen bestaan uit éém of twee duiken bij Bunaken Island en de laatste duik dan aan de kant, wat wij gemakshalve maar hebben omgedoopt tot Mainland Manado. Uiteindelijk heb ik maar een achttal duikjes gemaakt langs de mainland-kust, maar ze waren stuk voor stuk erg gaaf en veel gezien.

Zo totaal anders dan de stekken van Bunaken, maar wij vinden het hier geweldig. Een leuke afwisseling van koraalkappen die overgaan in een helling van zand en diverse formaties of objecten.

Onze eerste duik hier maken we bij Jalan Masuk, hier staat een groot monument met beelden en fascinerende structuren van betonbalken, verder ligt er nog een wrakje wat naast beschutting tegen de toch wel redelijke sterke stroming hier ook hetzelfde biedt aan gevarieerd onderwaterleven.

Hoewel niet iedereen hiervan houdt, hebben wij langs de kust hebben echt hele gave duiken gemaakt, met een waanzinnige variatie aan leven. Mooie vlindervissen, octopussen, Bladvissen, Lionfish, Mantisshrimp, Zeemot, dwerg-zeepaardje en onze favorieten, de ieniemienie frogfishjes. Wat een cuties zijn dat. Daar kan je dus wel een hele duik tot je tank leeg is bij blijven liggen, maar ja dat mag natuurlijk weer niet. Blijft toch altijd zonde al die lucht die over is in je tank aan het einde van de duik 😉

Het fijne van deze stekken is dat je lekker kan scharrelen over het zand en als je dan zonder de gids speciale dingen vindt en kan vastleggen op video, geeft dat zo’n voldoening.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief