Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jurjen Balkema – Duiken bij Bunaken Island

Eindelijk maakte Duikreporter Jurjen de reis naar Noord-Sulawesi waar hij lang van gedroomd had. De eerste etappe is Bunaken Island. Of het mooi was? Zijn videobeelden spreken voor zich!

Het stond al jaren in de planning om samen onze vrienden John en Saskia Schox naar Thalassa op Noord-Sulawesi te gaan. Diverse redenen hebben dit verhinderd, maar afgelopen november 2023 kwam het er toch eindelijk van.

Geen idee wat we konden verwachten, maar de duiken zijn ons erg goed bevallen. We hebben eerst twee weken in het resort bij Manado gezeten en vervolgens nog een week op het resort op Lembeh.

3 weken en 38 duiken leveren bizar veel videomateriaal op en ik ben dan ook de afgelopen vijf5 maanden bijna non-stop bezig geweest met het in elkaar zetten van onze vakantieherinneringsfilm. Veel te lang om openbaar te publiceren, dus zal ik een viertal duikreports maken waarvan dit de eerste is over onze duiken bij Bunaken Island National Park, waar ik een duik of 12 gemaakt heb.

De eerste keer uitvaren blijft ook met 800 duiken onder de gordel altijd weer spannend. Hoe gaat alles aan boord, wat zijn de afspraken, hoe gaan we het water in en vooral, hoe zal het met de cameraset gaan. Na een duik is alles helder en genieten we keer op keer van deze soms sprookjesachtige omgeving.

We zijn in het begin van de vakantie nog voorzichtig met het aantal duiken per dag. Gewoon twee in de ochtend en dan de na de lunch gewoon relaxen, camera-onderhoud en het videomateriaal bekijken onder het genot van een drankje. Later in de tweede week, wel een aantal dagen van 3 duiken gemaakt.

Wat een geweldige duikstekken hier bij Bunaken. Mooie koralen, veel vis en en ander leven. En elke duik is anders, zelfs als je een paar keer op dezelfde duikstek terugkomt. Variërend van het grote spul zoals schildpadden, waar Bunaken bekend om staat, haaien, roggen, grote scholen vis, maar ook veel klein spul zoals naaktslakken, garnalen, de Oerangoetangkrab (nooit eerder van gehoord). Door de toch altijd aanwezige stroming, waardoor je vooral driftduiken maakt langs de imposante wanden en de mooie koraalkappen aan het einde van de duik.

En wat waren we blij dat we gidsen mee hadden, anders hadden we een groot deel van met name het kleine (macro) leven gewoon voorbij gezwommen zonder het te zien. Normaal vind ik het duiken met gidsen eigenlijk maar heel irritant, ik ga lieverr mijn eigen gang, maar hier was ik er super blij mee.

En voor en na het avondeten onder het genot van een lekkere Bintang samen met alle leuke mensen die we daar ontmoet hebben er ook bij, gezellig napraten over de gemaakte duikavonturen en elkaars foto -en videomateriaal bekijken.

Op naar het volgende avontuur: Bangka.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief