Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Lompe duiker of dankbare grondel

Locatie Bergse dieplsuis

 

De wekelijkse maandagochtendduik van Duikreporter John. Hij wordt deze keer goed in de gaten gehouden.

Vandaag staat er de wekelijkse maandagochtend duik samen met Lia op het programma, het tij komt niet zo goed uit dus we doen het maar lekker makkelijk en besluiten gewoon de BD aan te doen, ik haal Lia op en rijden naar de BD.

We kleden ons om en tuigen de spullen op en lopen naar het water, vanaf de trap ziet het er redelijk uit en als we te water gaan is het zicht ook redelijk te noemen.

We gaan naar links om nog eens te kijken of er sepia’s te zien zijn op de stokken we zwemmen op ons gemak langs de dijk en ik zie heel veel grondels in lege schelpen, de grondels kijken vanuit de lege oesters naar je toe en houden je in de gaten en als je dan goed kijkt zie je dat er hele kleine eitjes te zien zijn met hele kleine puntjes erin dat zijn de oogjes van de nog niet uit het ei gekomen grondels.

Ze zijn allemaal een beetje schuw er komt er niet echt 1 uit om mooi op de foto te zetten, we zwemmen dan ook maar door naar de sepia stokken.

04-_6163603

Na wat navigeren komen we precies uit op de stokken en we zwemmen naar de eerste cirkels er is daar geen 1 sepia te zien we zoeken verder en zwemmen alle cirkels af daarna seint Lia met haar lamp naar mij en steekt 3 vingers omhoog en ik weet gelijk wat dat betekent en zie nog net 3 kleine sepia’s weg zwemmen, volgens mij waren het mannetjes maar het ging te snel om het goed te zien.

Ik zwem naar een cirkel waar doorzichtige sepia eitjes zitten, je ziet in deze eitjes hele kleine sepiaatjes zitten met alles er op en eraan, af en toe bewegen ze ook, het zal waarschijnlijk niet meer lang duren voordat ze uitkomen.

01-_6163618

Ik ben zo druk bezig met die doorzichtige eitjes dat ik Lia uit het oog ben verloren, ik maak een rondje langs alle rekjes maar ik zie Lia nergens meer ik besluit naar de kant te zwemmen, ik kom onderweg nog mijn oude sepiastokken tegen en ook daar zwemmen kleine sepia’s rond maar ze zijn erg schichtig want ze zwemmen gelijk weg als ik er aan kom.

Ik zwem naar het ondiepe gedeelte en aan de oppervlakte wacht ik op Lia, ik zie aan het wateroppervlak de luchtbellen van Lia en die komen mijn richting op dus Lia had dezelfde gedachten als ik.

Lia komt boven en zegt dat ze de dahlia heeft terug gevonden tussen de sepia stokken en hij was al aardig gegroeid.

06-_6163630

We besluiten om vandaar richting het platform te gaan om daar nog eens rond te snuffelen, als we daar aankomen zwem ik het platform op en er ligt een lege oester precies op het randje van het platform, de oester valt naar beneden en op dat moment zie ik dat er een zwarte grondel uit zwemt en hij blijft daarna allemaal rondjes draaien waar de lege oester lag.

Ik besluit toch maar even in de oester te kijken die van het platform is gevallen, ik pak hem op en zie allemaal kleine eitjes ik besluit om hem precies op hetzelfde plek terug te leggen, de oester ligt nog niet terug op zijn plek of de grondel ligt er al in.

Ik weet niet of hij mij dankbaar is maar hij bleef daarna wel mooi liggen voor de foto.

2-_6163612

Na een tijdje besluiten we eruit te gaan en zwemmen rustig richting de trap, ik zie ineens de kop van een hele kleine grondel uit het zand steken die driftig met zijn kop op en neer gaat, ik hou dit een tijdje in de gaten en ineens schiet hij uit dat holletje en wat blijkt er zit nog een grondel in volgens mij is dit een vrouwtje die haar eitjes heeft gelegd en het mannetje heeft ze bevrucht, het is schitterend om te zien ik blijf hier zeker nog een kwartier bij liggen om te kijken wat er allemaal gebeurd, zoveel actie op zo’n klein stukje bodem van de Oosterschelde, prachtig!

We liggen er nu al weer meer dan 2 uur in dus word het tijd om er uit te gaan, na de duik drinken we nog een bakje koffie met een heerlijke duikkoek erbij en de maandagochtend duik zit er weer op, Lia bedankt voor de duik.

Ik ben 131 minuten onderwater geweest, ik ben rond 08:30 te water gegaan, de watertemperatuur was 19 graden, het zicht was redelijk, ik ben max 10,2 meter diep geweest.

00

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief