Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Een fotoduikje zonder camera

Locatie Dreischor reefballs.

 

Duik 681.

Hans had mij al een keer gevraagd of hij met mijn een keer wilde duiken en dan vooral om zijn fotografie kunsten op een hoger peil te brengen, Hans heeft ongeveer de zelfde camera en flitsers als ik maar bij Hans lukte het gewoon niet, hij dacht dat het aan zijn camera lag maar dat geloof ik niet.

We gaan een duik maken bij Dreischor reefballs gewoon een mooie stek om te fotograferen en meestal met goed zicht.

Ik ben al op tijd op de parkeerplaats bij Dreischor en het is nog niet heel druk daarna komt Hans er aan gereden en na Hans komt er een grote Duitse duikclub aan gereden en binnen een mum van tijd staat de parkeerplaats vol en wat blijkt de duikclub is van iemand waar ik wel eens contact mee heb gehad via Facebook namelijk Tauchshule Barney.

01-P7193706

Ik vraag aan iemand van de club of Barney in de buurt is hij wijst me een bebaarde man aan ik ga naar hem toe en schud hem de hand en hij kijkt mij eerst verbaast aan maar als ik zeg wie ik ben hebben we een klein gesprek ik zeg dat we na de duik elkaar nog zullen spreken, altijd leuk dat je mensen aan de duikstek tegenkomt die je via Facebook kent maar nog nooit in het echt heb gezien.

Hans en ik gaan eerst het cameramenu doornemen, Hans wil eigenlijk alleen maar macro fotograferen en hij heeft er een natte diopter op staan die geweldig is voor bv grondels maar eigenlijk iets te kort komt als je hele kleine slakjes wil fotograferen.

Hans geeft aan dat bijna alle foto’s mislukken en na elke duik heeft hij maar een paar foto’s die er redelijk uit zien dus gaan we er aan werken dat de meeste foto’s gaan lukken, ik spreek af met Hans dat ik mijn camera in de auto laat liggen en dat hij helemaal zijn gang kan gaan en dat ik af en toe bijspring om aanwijzingen te geven.

02-P7193723

We kleden ons om we tuigen de spullen op en lopen naar het water en ik moet zeggen dat het toch wel lekker is zonder de camera ik ben benieuwd hoe ik me voel zonder camera onderwater, ik denk een beetje naakt.

We gaan onder en ik zie dat de tussen de macrolens en de poort van de fotocamera luchtbelletjes zitten, Hans was dat nog nooit opgevallen ik haal de luchtbelletjes weg want als je die laat zitten stelt de camera niet goed scherp en je ziet het terug op de foto.

Als we onderwater zijn komen we het eerste mooie onderwerp al tegen een grondel met eitjes in een lege oester, ik geef aan dat Hans daar maar eens een mooie foto van moet maken.

Hans gaat helemaal los maar na wat foto’s geef ik aan dat ik het fototoestel even wil gebruiken en laat zien dat je de flitsers in 1 lijn moet zetten om de grondel in de oester te belichten en dat je de camera zo moet draaien dat het licht in de oester komt en niet dat de flitsers de buitenkant van de oester belichten.

Daarna gaat Hans aan de gang en hij draait de camera mooi voor de oester en als hij wat foto’s heeft gemaakt geeft hij aan dat het al een stuk beter is.

03-P7193747

Het tweede object een anemoon ik maak als eerste wat foto’s en laat hem via het schermpje zien hoe je hem kunt fotograferen ik geef de camera weer aan Hans en hij gaat direct aan de gang eerst een paar foto’s zo en daarna wil hij de mond van de anemoon fotograferen en hij duwt de camera bijna tegen de anemoon dat is veel te dichtbij en dan stelt de camera niet scherp, we zijn ondiep dus steken we even ons hoofd onderwater en ik leg uit dat je zeker 10 centimeter van de anemoon moet blijven hij probeert het opnieuw en nu lukt het wel.

Hans heeft het goed door en bij de volgende grondel in een lege oester zet hij de flitsers goed en draait hij de camera zodat de flitsers mooi de binnenkant van de oester en de grondel belicht.

We werken zo nog wat onderwerpen af tot de accu van de camera helemaal leeg is, het is gewoon tijd om er uit te gaan en we hebben gewoon 2 uur onderwater gelegen.

07-P7193778

Terug naar de auto omkleden en de spullen opruimen en ik zie dat de Duitse duikclub al vertrokken is dus geen praatje met Barney maken helaas, we hebben een hele gezellige nazit en dan is het weer tijd Hans gaat naar huis en ik maak nog een klein film duikje.

Hans bedankt voor de duik ik hoop dat het leerzaam was, de foto’s zijn door Hans gemaakt met een beetje hulp van mij.

Ik ben ongeveer 2 uur onderwater geweest, ik ben rond 10:30 te water gegaan, de watertemperatuur was 20 graden, het zicht was goed, ik ben max 4,5 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief