Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Christiaan Van Roeyen – Spannende haaienduik

Zijn camera is het enige wat nog tussen zijn lijf en de haai zit. Christiaan maakt tijdens zijn vakantie een spannende haaienduik in de Rode Zee.

Na jaarlijkse traditie gaan wij met een groepje vrienden (10 belgen en 1 Nederlander) begin november altijd naar Egypte. De keuze viel altijd al op Hurghada ,om daar met de boot 2 duiken per dag te gaan gaan doen en s’avonds terug naar het hotel. De laatste twee jaar hebben wij de beslissing genomen om iets totaal anders te gaan doen. Wij zijn naar één van de tentenkampen geweest van Red Sea Safari diving geweest. De keuze viel op Marsa Shagra. Ik had in het verleden al meerdere keren deze kampen bezocht ,en elke keer was dit reuze meegevallen, nu was het nog kwestie van sommige andere meedereizigers er van te overtuigen om de overstap te zetten van “all in”hotel naar een tent mijlen ver van de dichts bijzijnde stad of dorp. Maar met een beetje overtuigingskracht en een belofte dat er daar onderwater wel iets meer te zien is, zijn we op acht november aangekomen voor een tien dagen verblijf.

PMAK0692-89227

Het plan was dat wij zo snel mogelijk wilden gaan duiken op Elfinstone, en liefst s’morgens heel vroeg om dat dan de kans om haaien te zien heel groot is. Dag twee was het dan zover ,Om zes uur s’morgens kregen we een uitgebreide briefing van onze fantastiche gids Hassan , voor wat we moeten doen en vooral wat we niet moeten doen als we haaien tegen komen. Om half zeven zijn we dan vertrokken met een stevige “rib”motorboot voor een smood ride over een bijna vlakke zee richting Elfinstone dat maar een kwartiertje varen van Marsa Shagra ligt. Groot was mijn teleurstelling toen wij ariveerden en bleek dat er zo’n een stuk of tien Safariboten aan het rif lagen. Daar ging mijn belofte om iets groot te zien. Na chekken van de stroming door Hassan lieten wij ons achterover van de rib aan de westkant van het rif in  heerlijke zevenentwintig graden heldere rode zee.

De westkant van Elfinstone ligt s’morgens aan de zonkant en heel mooi begroeit met allerlij zacht koralen. Wij lieten ons rustig meedriften richting zuidplateau, gelukkig waren er op dat moment niet veel duikers in het water.

_MG_0434 kopiëren-89227

Aangekomen op de zuidplateau was het de bedoeling om daar een paar minuten te blijven om eventueel daar iets te spotten om vervolgens na het oplaten van een boei op geringe diepte ons verder van het rif te laten driften in het blauwe. Na een vijf minuten hoorden wij het zenuwachtig getik tegen een duikfles van onze gids, waar door wij allemaal in de zelfde richting keken en daar daadwerkelijk een Oceaniche witpunt op ons zagen afkomen.

IMG_0632 kopiëren-89227

Deze bleek achteraf wel heel nieuwsgierig te zijn! Deze heeft toch wel een dikke 40 minuten bij ons gebleven. Op een bepaald moment is hij of zij rondjes rond ons beginnen zwemmen, wat ik als fotograaf natuurlijk fantastich vond en wat mij ook wel leuke beelden heeft opgeven. Maar was het nu het electrich laden van de flitsers of van de camera , in ieder geval op een bepaald moment komt deze haai recht op mij afgezwomen. Het enige wat mij scheidt tussen haai en mij is mijn camera! zo dicht komt deze kanjer van 2,5- 3 m. Op een bepaald moment komt deze wel heel dicht! Misschien is het zijn eigen refelectie in mijn domepoort maar ik moet hem een paar keer  zachthanding van mij weg duwen. Wat naar mijn gevoel wel heel dicht was en naderhand ook te zien was aan mijn mededuikers hun gezicht, die al “Jaws”scenarios zagen gebeuren.

_MG_0323 kopiëren-89227

Na dit insident besloot onze gids dat het wel genoeg was geweest , en stuurde ons één voor één naar de opvlakte. wat voor de haai nog een rede was om ons te volgen tot aan de rib en rakelings achter ons door te zwemmen en af en toe onze vinnen eens te testen wat  resulteerde dat wij nog nooit zo snel uit het water werden getrokken met onze uitrusting nog aan door onze schipper. De dagen erna heeft dit tafereel zich nog een paar keer herhaalt. Al bij al zijn wij allemaal heel rustig gebleven en heeft dit voorval mij nog meer repect opgeleverd voor zo’n prachtig dier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief