Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – De cirkel is rond

Terug naar waar het ooit mee begon! Duikreporter Leendert Smit gebruikt na een workshop weer een oud stukje gereedschap bij het fotograferen en hoe? 

Een jaar of 5 geleden maakte ik voor het eerst kennis met de optische snoot tijdens een workshop in Anilao (Filipijnen). De workshopleider, Mike Bartick, liet een aantal voorbeelden zien en ik was verkocht. Het mooie van het ding wat dat het 2 flexarmen had dus 2 lichtbronnen. Helaas viel de snoot in het gebruik behoorlijk tegen. Je kon niet zien waarheen je de snoot(s) richtte (het licht van je pilotlamp werd niet door de flexarm geleid) en je eindigde je duik vaak met 100 onbelichte foto’s en misschien 2 of 3 waarin je ergens in een hoek van het beeld een vage lichtvlek zag. Ik schakelde over op de flipsnoot en dat werkte een stuk gemakkelijker. Nadeel van dit type snoot is dat het licht sneller verstrooit en dat werken met 2 snoots op twee ikelite 160 flitsers nogal wat ruimte in beslag neemt. Maar een kleine 3 weken geleden nam ik deel aan een snoot/makro workshop door Raymond Wennekes en hij introduceerde de optische snoot. Ik schoot in de lach maar ik werd al snel weer serieus toen Raymond uitlegde dat dit type snoot is verbeterd en nu wel het licht uit je pilot lampje geleidt. Er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan deze verbetering maar je moet wat over hebben voor je hobby.

Ik bestelde het kleinood na een korte bedenktijd. Een weekje later haalde ik hem op en reed direct door naar de Zeelandbrug. Het resultaat ziet u in dit verslag.

20190408_030__DSC4861-80424

20190408_010__DSC4837-80424

20190408_029__DSC4859-80424

20190408_004__DSC4831-80424

Ik maakte gedurende deze ene duik meer geslaagde foto’s dan tijdens alle duiken die ik heb gemaakt met de oude snoot. En mijn set is er zo heerlijk compact door geworden! Na 5 jaar ben ik dus weer terug bij de snoots waarmee het ooit begon.

Dit bericht delen

2 reacties

  1. Avatar

    Leuk artikel Leendert, en de workshop was zeker leerzaam. Aan de foto’s te zien komt de snoot goed tot zijn recht.

    REAGEREN
  2. Avatar

    Komend weekend ga ik meedoen met een slakkenworkshop. Dan ga ik helemaal los.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *