Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Hittegolf onder water

Tropische temperaturen in de Middellandse Zee  – op sommige plekken is het water maar liefst 6 graden warmer dan een jaar geleden. Een slechte ontwikkeling.

Het water van de Middellandse Zee is erg warm voor de tijd van het jaar. Wetenschappers vrezen dat de ecosystemen in het water worden aangetast door de hoge temperaturen, zo meldt The Guardian. Gevreesd wordt dat de toch al kwetsbare ecosystemen door de warmte verder bedreigd worden.

De temperatuur van het Middellandse Zee-water is sinds mei al hoger dan normaal. Bij het Franse eiland Corsica werd een watertemperatuur van 30,7 graden gemeten. Het water tussen de Italiaanse kust en de Spaanse Balearen is bijna 28 graden, 5 graden hoger daneen jaar terug. Het mediterrane water bij Nice was in juni met 29,2 graden maar liefst 3,5 graden warmer dan in 2021.

Dreiging

Lekker zal je mischien zeggen – welhaast tropische temperaturen. Maar deze stijging is allerminst goed voor het leven. In de Middellandse Zee leeft maar liefst 10 procent van alle zeedieren wereldwijd. De biodiversiteit is enorm groot met ruim 20.000 planten en dieren. Maar door de temperatuurstijging hebben veel dieren het zwaar te verduren. Vele van hen zullen zich aanpassen, maar volgens een Franse ecoloog worden zeker zevenhonderd diersoorten met uitsterving bedreigd. Posidonia, het zeegras dat zo belangrijk is voor ecosystemen in zee en CO2 opslaat, heeft ernstig te lijden van de warmte.

De hoge watertemperatuur is mede het gevolg van de hittegolven die Zuid-Europese landen sinds enkele weken teisteren. Het WWF meldde vorig jaar dat de opwarming van de Middellandse Zee 20 procent sneller gaat dan het wereldwijde gemiddelde. Daarmee is het de snelst opwarmende zee ter wereld.

Foto: David Carbo/Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief