Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial / Reizen

Drie topduiken op Gozo: de Karwela

Patricia van Diving Holidays was op duikvakantie op Gozo. Topduiken maakte ze er – onder andere bij Xlendi, van Wied il-Ghasri naar Cathedral Cave en op de Karwela! Dit is het verhaal van de Karwela.

De MV Karwela werd in 1957 afgezonken en vervoerde aanvankelijk maximaal 863 toeristen op dagtochten rond de Maltese eilanden. Het schip is 43 meter lang en 8,5 meter breed. Best indrukwekkend! Het hoogste punt bevindt zich op 32 meter en het laagste punt op 42 meter. Uniek is de trap die nog intact is en vaak wordt gebruikt voor spectaculaire foto’s. Nou dat klinkt ons als muziek in de oren en onderwaterfotograaf Lee van Mocean Images duikt met ons mee.

— We zwemmen op de rug een stukje uit en met 28% nitrox in de fles dalen we rustig af richting het wrak. Het zicht is goed en helder, wat fantastisch! —

Het is een zonnige en warme dag en eenmaal op de parkeerplaats aangekomen krijgen we een briefing van onze gids Margot. Het zicht op het rif is vanaf hier al fantastisch en we kunnen niet wachten om het water in te gaan. Als we er eenmaal klaar voor zijn, lopen we via grote plateaus naar het water. De duiktrap heeft helaas reparatie nodig, dus Lee heeft al een touw gemonteerd, zodat we er straks via wat rotsen weer uit kunnen klimmen. We springen te water met onze vinnen in de hand en dobberend maken we ons verder gereed. We zwemmen op de rug een stukje uit en met 28% nitrox in de fles dalen we rustig af richting het wrak. Het zicht is goed en helder, wat fantastisch!

Foto: Mocean Images
Foto: Mocean Images
Foto: Mocean Images

— We duiken linksaf langs de trap om via een deuropening in een volgende kamer uit te komen. De vele ramen laten het licht door. —

Het wrak is geschikt voor Advanced duikers en heel toegankelijk omdat het een ruim schip is met veel raamopeningen en geweldige doorkijkjes. Een voor een gaan we het wrak in bij de trap om daar langzaam af te dalen, voor de cameralens van Lee langs. Even blijven hangen… en klik! Daarna duiken we linksaf langs de trap om via een deuropening in een volgende kamer uit te komen. De vele ramen laten het licht door en ik probeer me voor te stellen hoe het geweest zou zijn met 800 passagiers aan boord. We controleren onze computers nog eens en via een raam gaan we het wrak weer uit. We cirkelen om het wrak heen en brengen nog een bezoek aan de brug en de boeg van het schip, voordat het tijd is om terug te keren naar het rif om op een ondieper stuk verder duiken.

Foto: Mocean Images

Ook dat stuk van de duik is heel interessant! In het rif zijn grote kloven waar onderwaterleven zich verzamelt of zich onder keien verstopt. Rustig scharrelend over het rif en de grassen naderen we na ruim 35 minuten weer de kant. De kunst is nu om het touw te pakken te krijgen en met de vinnen in je hand jezelf de kant op te trekken. Het water klotst aardig en met mijn set op kost het me enorm veel kracht. Gelukkig krijg ik gelijk hulp van mijn buddy’s en wordt mijn lood overgenomen. Ik wacht nog even op de volgende golfslag en met alle kracht die ik heb, trek ik mezelf tegen de rotsen op. Zo… gelukt! Even later genieten we met een fles water en ons koppie in de zon na van deze fantastische duik. Heerlijk helder Gozo!

Foto: Mocean Images
Foto: Mocean Images

Nog twee topduiken op Gozo! 

Xlendi
Van Wied il-Ghasri naar Cathedral Cave

Tekst: Patricia van Mourik. Foto’s: Mocean Images.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief