Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Heerlijk, helder Gozo

Duiken, relaxen, cultuur, natuur en activiteit – dat kan allemaal op Gozo. Patricia van Mourik van Diving Holidays probeerde het zelf uit.

Wat een zicht! Dat is echt het eerste wat opvalt als ik het water in ga bij Ras Il-Hobz. We zwemmen een stukje uit en zien dan een enorme rotspunt opdoemen. Vanaf de bodem rijst hij als een grote vinger tussen twee kleinere rotsen op tot circa 10 meter onder het wateroppervlak. Nu begrijp ik de Engelse naam Middle Finger Reef…

We zwemmen achtjes rond de rotspunten. Om elk hoekje wacht ons weer een adembenemend uitzicht, zo kristalhelder is het water. De rotsen zijn doorkliefd met spleten en holletjes. Hier en daar zwemmen monniksvissen alleen of in scholen langs. De octopussen spelen verstoppertje, ze camoufleren zich en trekken zich razendsnel terug in een kuiltje. Een murene ontbloot zijn gebit en probeert ons met zijn scherpe tandjes af te schrikken. En ik? Ik geniet en voel me heel klein in deze indrukwekkende omgeving.

Dagelijks ritueel

Onze uitvalsbasis is Ritual Dive (het oude Moby!) in Xlendi. De duikschool is in 2019 helemaal opgeknapt – frisse, moderne inrichting, nieuwe uitrustingen én leuke divemasters. Met de pick-uptruck rijden we samen met een duikgids ‘s ochtends naar een duikstek, onderweg genietend van de dorpjes en het glooiende landschap. We mogen zelf aangeven waar we willen duiken. Om onnodig heen en weer rijden te voorkomen wordt de tweede duik van de dag dan wel in de omgeving gemaakt. Rond lunchtijd zijn we dan weer terug en hebben we de rest van de dag voor onszelf en het eiland boven water.

Blue Hole

Natuurlijk mag de Blue Hole niet ontbreken als je op Gozo duikt. De Azure Window, die zo karakteristiek was voor het eiland, is niet meer (ze hebben er trouwens op een andere plek nog één!). Denk niet dat het er nu rustig is – zelfs iets wat er niet is, kan een bezienswaardigheid zijn, zo blijkt.

Wij besluiten de busladingen Japanners, Koreanen en andere toeristen te omzeilen en de duik te beginnen in de Inland Sea, een zoutwatermeer omringd door rotsen en via een tunnel verbonden met de zee. Als ik de gekleurde bootjes in het meer zie liggen, snap ik eigenlijk niet waarom mensen daar willen duiken. Maar zodra ik mijn hoofd onder water steek en langzaam afdaal, valt het kwartje…. het is groot en indrukwekkend.

Als we de tunnel verlaten, zien we de enorme brokken rots van de ingestorte Azure Window. Haast net zo indrukkend als toen hij nog fier boven water stond. Aan het eind van de duik komen we bij de Blue Hole. We genieten van de lichtstralen die naar binnen vallen, net een sprookje. Langzaam zwemmen we richting de oppervlakte om daar tussen de tientallen zwemmers boven te komen. Back to reality!

Wat een leven!

De duikschool van Ritual Dive is op loopafstand van de baai van Xlendi. Ideaal voor een nachtduik! We lopen in duikpak en met duikset aan tussen de tafeltjes van de vele restaurantjes door richting het water. We hebben bekijks!
Over de zandbodem zwemmen we richting het zeegras… geen sprieten, maar dichte struiken van gras waar allerlei leven tussen zit. Heremietkreeftjes, sepiaatjes, vliegende ponen, schorpioenvissen en octopussen van groot tot heel klein. Zo veel leven hebben we tijdens onze duiken hier nog niet gezien. Genieten. Zeker als onze gids ons de zeenaalden laat zien die in het zeegras leven. Knap dat hij ze vindt want je ziet nauwelijks verschil met het gras!

Karwela

Bij Gozo zijn drie wrakken afgezonken. Wij duiken op de middelste en bekendste van de drie, de Karwela. Vanaf de parkeerplaats lopen we via grote plateaus naar het water en gaan we via de duiktrap het water in. Deze trap is gelukkig wat minder kaarsrecht en hoog dan andere trappen die we bij de duikstekken tegenkomen.
Een stukje uitzwemmen en we zijn bij het 43 lange en 8,5 meter brede wrak dat in 2006 werd afgezonken. Het hoogste punt bevindt zich op 32 meter, het laagste punt op 42 meter. We zwemmen door het toegankelijk wrak heen. Het is ruim en waar ik ook ben, het licht valt naar binnen. Mooi met de doorkijkjes, de gangen en de intacte trap. Te snel moeten we weer omhoog waar we onze duik snuffelend op een ondiep plateau afmaken.

Relaxt

Het is echt vakantie! We maken twee duiken per dag, de ene keer ‘s ochtends, dan weer ‘s middags in combinatie met een nachtduik. De overige tijd relaxen we of verkennen we het eiland in onze huurauto. Kleine dorpjes, de zoutpannen, de historische gebouwen, de cultuur, de mooiste uitzichtpunten en de lekkerste restaurantjes, we hebben er alle tijd voor en niets is ver.

Kantduiken

Rondom Gozo liggen vele duikstekken. De truck parkeert zo dichtbij mogelijk, maar soms moet je met duikuitrusting aan wel een stukje lopen. Via een stalen en soms kaarsrechte duiktrap ga je vervolgens het water in. Je mag met een gids duiken, maar als je liever samen met je buddy gaat, kan dat ook. Maar de gidsen zijn echter zo bekend op alle stekken dat het een aanrader is om mét gids te gaan.

Spiegelende bellen

Een dag gaan we bootduiken – bij Comino, het kleinste van de drie eilanden die samen Malta vormen. Bekend van de Blue Lagoon, maar dat is tegenwoordig zo’n toeristische attractie dat je door de vele boten het turquoise water niet meer ziet.

Vlakbij staat het wrak van de P31 rechtop op de bodem. Deze patrouilleboot werd in 2009 afgezonken en is geschikt voor alle duikers. Het diepste punt is 20 meter, het minst diepe punt 15 meter. Er is nog van alles, kasten, meubels, leidingen, alsof hij zo weer kan gaan varen…

De duikstek Santa Maria Caves is een labyrint van grotjes en tunnels. Je kunt er doorheen, maar je mag er ook omheen zwemmen! Gelukkig zijn het geen krappe doorgangen waar ik me doorheen moet wurmen, nee, er is voldoende ruimte. De luchtbellen blijven tegen het plafond hangen en geven een prachtige spiegeling. In het licht van mijn lamp krijgen de wanden kleur. En het diepe blauw als je de uitgang nadert, mooi!

Tekst: Patricia van Mourik
Onderwaterfoto’s: Mocean Images Ltd

Gozo praktisch
Ritual Dive is het voormalige Moby Dives, dat al jaren een begrip is bij duikers. De jonge eigenaars zijn druk met het opknappen en modern en hip inrichten van de duikschool, het restaurant en het hotel. Het restaurant heeft een upgrade gehad en de gerechten en drankjes worden tegenwoordig geserveerd in de tot ‘Front bar’ omgedoopte bar. Alle hotelkamers krijgen een fantastisch upgrade.

Elke duiker kan hier terecht, van beginner tot de meest geavanceerde techduiker. Nog geen brevet? Geen probleem, de instructeurs geven les volgens het RAID-systeem, maar indien gewenst kan PADI of SSI ook. Je kunt met eigen materialen duiken of een uitrusting huren. Het duikcentrum werkt standaard met stalen 12 liters, maar voor grootverbruikers zijn er ook flessen van 15 liter.

Krijg je al zin?
Neem voor de mogelijkheden een kijkje op de website van Diving Holidays. Je kunt alleen Gozo doen, maar een combinatie met Malta kan ook.

3 reacties

 1. Dat ziet er echt heel leuk uit. Hoe diep zijn de duiken hier gemiddeld? Ik hou niet van hele diepe duiken, dus wil ik graag weten hoe diep de meeste duikplaatsen ongeveer zijn.

  REAGEREN
 2. Hoi Erwin, er zijn een heel veel stekken prima te beduiken zonder heel diep te hoeven gaan! Voor elke niveaus is er wat te beleven. Kijk gerust op onze website, waar we een beschrijving van alle duikstekken hebben toegevoegd.
  https://www.divingholidays.nl/duikvakantie/block-gozo#Duiken

  REAGEREN
 3. Mooie foto’s. Ruim een jaartje geleden op Malta op vakantie geweest. Een aantal duiken gemaakt op Gozo, waren erg mooi. Zeker ook the blue Hole. Glas helder water. Dan merk je pas dat acht dagen zo voorbij zijn.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief