Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Reizen

Het kan verkeren….

Het nieuws en de krant gezien? Vijf meter lange haai doodt surfer. En ja, in datzelfde water zwem en duik ik ook.

Ik kreeg al wat verontruste mailtjes. Of het wel goed met me gaat? False Bay, dat is toch de baai waar ik ook duik en White Shark Cage Trips maak? Ja, inderdaad. Het is een baai in Zuid-Afrika bij Kaapstad waar witte en andere haaien leven. En die witte haaien moeten eten, maar hebben het allesbehalve gemunt op ons, de mens. Wij zijn helemaal niet lekker. Ze hebben liever een vers zeehondje en die vinden ze in overvloed bij Seal Island. Maar zo nu en dan komen ze ook bij de kust en ik kan je vertellen dat een bodyboard als je vanuit de diepte omhoog kijkt, best op een zeehond lijkt. Even proeven, denkt zo’n witte haai waarschijnlijk. Wel jammer dat de mens niet bestand is tegen een proefhapje van een haai.

Natuurlijk, het is een triest incident. Een incident want dit soort ongelukken is hier echt niet aan de orde van de dag. En net als bij een ‘duikongeval’ weten de kranten altijd precies wat er gebeurd is. Iedereen staat klaar om ongenuanceerd zijn mening te verkondigen. Van alles wordt er bij gehaald. Ik lees dat er een verhoogde haaienactiviteit is gemeld vanwege het karkas van een walvis in Knysna – een plaats die hemelsbreed 450 kilometer verderop ligt. En na de ‘aanval’ zijn er in False Bay nog zes haaien gesignaleerd. Yeah right, die leven hier in de baai, al sinds de tijd dat er nog geen bodyboarders waren.

De feiten ontbreken nog. Laat de experts eerst maar uitzoeken wat er daadwerkelijk is gebeurd. Alleen laat één ding duidelijk zijn, wie hier gaat surfen, moet er rekening mee houden dat er haaien zitten. We zijn hier niet in de Vinkeveense Plassen.

Zo, en dan ga ik nu richting Seal Island om die prachtige witte haaien weer eens van dichtbij te bekijken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief