Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Wild boven water

Zeg Zuid-Afrika en elke duiker denkt meteen aan haaien. Maar vergeet de Big 5 niet – ook die mag je niet missen als je in Zuid-Afrika gaat duiken.

Eigenlijk begint het wild al in Simon’s Town, onze uitvalsbasis voor de haaienduiken met Shark Explorers op het Kaaps Schiereiland. Het eerste wat onze landlord ons op het hart drukt, is om niet de deuren open te laten staan. Er zou wel eens een baboon op de koffie kunnen komen. Ik doe er een beetje lacherig over, tot ik een paar dagen oog in oog sta met een baviaan die bijna net zo groot is als ik. In dit gebied leven ze in het wild. Maar gelukkig ben ik nog iets afschrikwekkender dan hij.

Beroemd in Simon’s Town is ook Boulder’s Beach, een pinguïnreservaat, waar we tussen de duiken door een kijkje gaan nemen. Tientallen toeristen verdringen zich om de beste plaatjes te schieten van deze ‘menselijke’ dieren. Eigenwijs dribbelen ze het strand op en af, om met een koprol in zee te verdwijnen en er proestend en het water van zich afschuddend weer uit te komen. De kleintjes zoeken een veilige plek bij hun moeder. Hier en daar zit er één zijn soortgenoten te treiteren. Met een opvliegende reactie als gevolg. Jackass, zo worden deze pinguins ook wel genoemd. Het verbaast me niet.

pinguin__2_ pinguin__1_

Maar voor het echt grote wild moeten we het schiereiland verlaten. Rondreisopmaat.nl heeft voor ons een vierdaagse trip langs de Garden Route uitgestippeld.  Via de kust rijden we door allerlei landschappen richting Oudtshoorn. Niet alleen het landschap fascineert –van uitgestrekte graanvelden en bossen tot steile rotsen-, maar vooral ook alles wat aan de Hollanders doet denken. Zoals onze gids in het Afrikaans vertelt ‘de Hollanders hebben zich hier gevestigd en een stuk beschaving gebracht’. De plaatsnamen en de taal klinken haast vertrouwd. Maar hoe verder we van Kaapstad komen, hoe Britser het wordt – de Britten waren immers de volgende natie die voet aan wal zette. Van het Hollands gaan we over op Engels.

_DSC2482In Oudtshoorn heb je de Buffelsdrift Game Lodge, waar wij gaan kamperen, althans zo lezen we in de uitgebreide reisbeschrijving. Ik heb daar toch een iets ander beeld bij dan de luxe tenten (zelfs met verwarming!) waar we in worden ondergebracht. Vanaf ons terras kijken we uit over een grote poel waar nijlpaarden zitten. Ze laten zich niet zien.

Denk vooral niet dat we gaan koken op een eenpittertje, zoals tijdens de gebruikelijke kampeervakanties. In het riante restaurant kunnen we ons tegoed doen aan struisvogelbiefstuk en andere wildgerechten met de lekkerste Zuid-Afrikaanse wijnen.

Yes! De eerste game drive

Om half zeven ’s ochtends staat een ranger ons op te wachten. We maken een safari door het park. De oh’s en ah’s zijn niet van de lucht. Neushoorns, springbokken, buffels, overal zien we wat. Soms erg ver weg, soms ook direct naast de jeep. Vanaf grote hoogte zien we de koppen van de giraffes boven de boomtoppen uitsteken. We gaan ernaartoe en staan oog in oog met mama giraffe en haar kleintje. Heel even, dan zijn ze alweer weg.

Als we anderhalf uur later aan het ontbijt zitten, worden we getrakteerd op de nijlpaarden. Een voor een hijsen ze hun logge lijf uit de poel en sjokken ze het strand op.In dit park zijn ook olifanten. Ooit zijn de jongen van de dood gered en hier opgevangen. Ze kunnen kunstjes… not my cup of tea.

_DSC2563

Ecotoerisme

We gaan terug naar de kust, waar een dolfijnen- en zeehondentrip op het programma staan. Met onze gids van Ocean Blue Adventures –een marien biologe- gaan we aan boord voor een tocht door de Plettenberg Bay. Ik ben normaal gesproken geen voorstander van dit soort trips tot ik hoor waar het geld heen gaat dat met deze trips wordt verdiend – educatie voor de plaatselijke jeugd, onderzoek en beschermingsprogramma’s. Dat verandert de zaak. Ze vertelt ook dat er allerlei regels in acht worden genomen, zoals de afstand tot de dieren. Dolfijnen zien wij niet… dat heet natuur. Zeehonden genoeg, we zien er drommen van en ruiken ze vooral ook. Overigens is dit een uitgelezen plek om walvissen te zien… als het daar het seizoen voor is natuurlijk.
oceanblueadventureszeehond

Big 5 min één

De laatste twee dagen brengen we door in het Amakhala Reserve, een uur rijden van Port Elisabeth, de woonplaats van Nelson Mandela. De lodge is volledig ingericht met antiek, het is een oude ‘boerderij’. De van oorsprong boerenfamilie, meer herenboeren, zitten met ons aan het diner aan… dit klinkt verheven maar zo voelt het ook. Wij zelf voelen ons een dag later meer thuis in de tweede lodge in het reservaat, een farm die vele malen soberder is. Voor ieder wat wils dus.
RTEmagicP_amakhalareserve__3_RTEmagicP_amakhalareserve__2_

De game drives in de vroege ochtend en de late middag in het Amakhala Reserve en een dag later ook het beroemde Shamwari (de parken grenzen aan elkaar) zijn adembenemend. Alleen al aan het uitgestrekte landschap kun je je vergapen. De neushoorns en buffels die we vlak langs de weg haast op aanraakafstand tegenkomen…machtig. De giraffes die de terreinwagen vanaf grote hoogte aan een onderzoek onderwerpen – een stijve nek krijg je ervan. De vele spring- en andere bokken die huppelend door het landschap gaan. Moeder-jachtluipaard die samen met haar kroost een zebra heeft buitgemaakt en deze nu oppeuzelt. Dat heet natuur… Het nijlpaard dat in een piepklein poeltje, ondergedoken zit en af en toe omhoog komt om ineens zijn bek van oor tot oor open te trekken… met bijbehorend gebrul. De leeuw en zijn leeuwin die in de schemering onder een boom liggen te rusten, zich voorbereidend op de jacht die in de duisternis gaat plaatsvinden.
RTEmagicP_zebra_cheetah2

RTEmagicP_zebraRTEmagicP_zebra-cheetah

RTEmagicP_zebras

066eed0c54RTEmagicP_olifant__1_

leeuwene3ec38e7b9

Adembenemend… uren brengen we door in het groene, gele en bruine landschap, waar je haast verder kijkt dan de horizon. We hebben ons lijstje van de Big 5 afgestreept, alleen het luipaard blijft open staan. Geen slechte score…

Het slotstuk van onze landtrip…een braai in de bush. Midden in de complete duisternis met alleen het geluid van de wilde dieren om je heen, onder een hemel vol sterren. Welkom in Afrika.

Wordt vervolgd….

Tijdens de trip hebben Linda en Karin een blog bijgehouden. Klik voor de eerste in de reeks.

RTEmagicC_rondreisopmaat.nl.jpgFoto’s: Karin Brussaard (haar verhaal over de hele trip zal verschijnen in het aprilnummer van Duikmagazine)

Het landprogramma werd verzorgd door Rondreisopmaat.nl in opdracht van South Africa Tourism. Het in Zuid-Afrika gespecialiseerde reisbureau heeft een trip samengesteld dat je naar alle highlights van onze trip brengt.

Meer weten over het duiken met de haaien? Lees het eerste verhaal in deze serie: Haaien in het groen.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief