Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Haaien in de Ardennen?

Het klinkt onwerkelijk, maar echt, waar nu de Ardennen zijn, leefden ooit haaien. Wel een tijdje geleden overigens!

In een steengroeve in Comblain-au-Pont werd door paleontologen een fossiele kaak van een haai gevonden, die nu door onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) is beschreven. Het is het oudste kraakbeenvormige haaienfossiel op het Europese vasteland. Bijzonder want de kaak is al  360 miljoen jaar oud!

Sébastien Olive van het KBIN. “We weten dat het fossiel uit het Laat-Famenniaan stamt. En dat betekent dat de haai hier ongeveer 360 miljoen jaar geleden rondzwom toen het nog diepzee was.” Dat was ook de tijd dat haaien niet de belangrijkste rovers waren – placodermen die wel acht meter lang konden worden, domineerden de diepzee en haaien waren voor deze dieren een gemakkelijke prooi.

De haai in kwestie was waarschijnlijk 1,80 meter lang en voedde zich met kleine vissen en weekdieren. Op basis van het onderzoek is de haai ingedeeld bij de familie van de Ctenacanthidae.

Overigens is de aanwezigheid van haaien in het gebied van de Ardennen niet nieuw. Er werden al meerdere tanden gevonden.

Bron: KBIN

Bron: KBIN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief