Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Onbekende reuzenhaai ontdekt!

witte-haai

Witte haai.

Wetenschappers hebben een nog onbekende reuzenhaai uit de prehistorie ontdekt.

Het gaat om een bijna vier meter lange roofvis met tanden die meer dan vier centimeter groot waren. Het dier is verre familie van de witte haai en leefde ongeveer 20 miljoen jaar geleden. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Historical Biology.

De nog onbekende reuzenhaai werd geïdentificeerd op basis van gefossiliseerde tanden die zijn gevonden in de Verenigde Staten, Japan en Peru. Uit de vorm en de grootte van de tanden (4,5 centimeter) konden wetenschappers afleiden dat het ging om een nog onbekende haaiensoort.

tanden_reuzenhaai_prehistorieHet dier – dat de naam megalolamna paradoxon heeft gekregen – werd gemiddeld 3,7 meter lang. De prehistorische haai gebruikte zijn voortanden waarschijnlijk om andere vissen te grijpen en maalde zijn prooien fijn met scherpe tanden achter in zijn gebit.


Megalodon

Waarschijnlijk was het dier nauw verwant aan de megalodon, een reusachtige haaiensoort die tot 18 miljoen jaar geleden in alle wereldzeeën voorkwam. De megalodon kon 10 tot 15 meter lang worden en was in staat om zijn bek twee meter open te sperren.

De nieuw ontdekte haai was een slag kleiner en kwam waarschijnlijk ook in de meeste oceanen voor. “Het is erg opmerkelijk dat zo’n grote roofvis die wereldwijd voorkwam, niet eerder is geïdentificeerd”, aldus hoofdonderzoeker Kenshu Shimada.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief