Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Haaien bij Nieuw-Zeeland geven licht

Bij Chatham Rise (Nieuw-Zeeland) is ontdekt dat drie soorten haai licht geven. De ontdekking werd gedaan in het kader van onderzoek door wetenschappers van het National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA) in Nieuw-Zeeland en de Belgische Katholieke Universiteit van Leuven.

De bioluminescentie, niet ongebruikelijk in de diepzee, werd voor het eerst vastgesteld bij haaien: de valse doornhaai (Dalatias licha), de duivelslantaarnhaai (Etmopterus lucifer) en de zuidelijke lantaarnhaai (Etmopterus granulosus). Deze haaien leven op een diepte tussen de 200 meter en 1 kilometer. De valse doornhaai, die 180 centimeter lang kan worden, is nu het grootst bekende gewervelde dier dat licht kan geven.

Waarom de buik van de haaien oplicht, is nog niet bekend. De onderzoekers vermoeden dat de twee kleinere haaiensoorten de bioluminescentie gebruiken om zich tegen aanvallen vanuit de diepte te beschermen. Maar dat gaat niet op voor de valse doornhaai – voor zover bekend heeft deze haai geen natuurlijke vijanden. Het kan zijn dat de haai zijn lichtgevende buik gebruikt om prooidieren te spotten. Verder onderzoek moet dat uitwijzen.

De diepe oceaan is ook het minst onderzochte ecosysteem. We weten nog maar erg weinig van de diepzee.”Gezien de uitgestrektheid van de diepzee en het aantal lichtgevende organismen dat er voorkomt, wordt meer en meer duidelijk dat het produceren van licht op die diepte een belangrijke rol speelt in het grootste ecosysteem van onze planeet”, aldus de onderzoekers.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief