Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Waarom worden haaien en roggen in één adem genoemd?

Haaien en roggen zijn nauw verwant. Zelfs zo verwant dat veel mensen ook wel over roggen spreken als platte haaien.

Taxonomisch gezien vallen haaien en roggen onder de klasse kraakbeenvissen – dit zijn vissen met een skelet die volledig uit kraakbeen bestaat. Hierin verschillen zij van de ‘gewone’ beenvissen, die een skelet van bot hebben. De kraakbeenvissen zijn onderverdeeld in twee onderklasses: de draakvissen (chimaera’s of Holocephali) en haaien en roggen (elasmobranchen). Elasmobranchen hebben 5 tot 7 zichtbare kieuwspleten en een huid die bestaat uit huidtanden. Van de elasmobranchen, de haaien en roggen, zijn er vervolgens meer dan 500 en 650 soorten respectievelijk.

  

Haaien en roggen zijn dus even verwant aan elkaar als bijvoorbeeld alle buideldieren (dit is een subklasse van de zoogdieren). Omdat zij biologisch zo vergelijkbaar zijn en door vergelijkbare factoren bedreigd worden, worden haaien en roggen vaak in een adem genoemd.

Relevante links
Zijn roggen platte haaien?

2 reacties

  1. De blauwe haai is mijn favoriet. Deze haai typeert het volledige profiel van de haai en is zo gracieus. Ik heb met deze haai in de Azoren een 90min duik gemaakt en ze zijn zo nieuwsgierig en komen zeer dicht. Geen enkel moment is hierbij een vorm van bedreiging geweest. Ze noemen hen wel puppy’s omdat ze zo lief en schattig zijn 😁

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief