Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Kies je favoriete haai of rog!

Van 9 tot en met 17 juni vindt de Dutch Caribbean Shark week plaats, een initiatief van Save Our Sharks. De hele week door worden er in Nederland en op de Nederlands-Caribische eilanden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals de verkiezing Favoriete Haai of Rog 2018! 

Mooi zijn ze, hè! Een ontmoeting met een haai of rog is voor veel duikers een hoogtepunt.
Samen met Save Our Sharks gaat DuikeninBeeld ter gelegenheid van de Dutch Caribbean Shark Week (9-17 juni 2018) op zoek naar jullie favoriete haai of rog.

Stem en win!

Je kunt je stem uitbrengen op de haaien en roggen die bij jou favoriet zijn. We hebben er 20 voor je op een rijtje gezet. Je mag er één kiezen, maar kunt ook op meerdere dieren stemmen*.
En als je onder aan deze pagina (onder reacties) vertelt waarom een bepaalde haai of rog je favoriet is, maak je kans op één van de vijf kaarten voor een bezoek aan Burger’s Zoo en een speciale rondleiding achter de schermen van Burger’s Ocean op zaterdag 8 september (rondleiding start om 11 uur).  Daar zie je wat er allemaal bij komt kijken om voor de haaien en roggen (en alle andere dieren) een zo natuurlijk mogelijke omgeving te creëren en ook wat Burger’s Zoo doet ter bevordering van natuurbehoud in andere delen van de wereld.

Klik en stem!

 

*Als je meerdere haaien en roggen mooi vindt, kun je op meerdere dieren stemmen. Maar… als bijvoorbeeld een huisgenoot of collega gebruikmaakt van internet via hetzelfde IP-adres en op hetzelfde dier wil stemmen, dan lukt dat niet. In dat geval zou de tweede stemmer bijvoorbeeld via 3G of 4G op een mobiel apparaat kunnen stemmen. Deze IP-beperking is ter beveiliging tegen bots.


Fotocredits (stemmodule):

Adelaarsrog – Wikimedia; Blauwe haai – Wikimedia; Caribische rifhaai – Albert Kok; Doornhaai – NOAA’s National Ocean Service; Engelhaai – Philippe Guillaume; Groenlandse haai – Wikimedia; Hamerhaai – Terry Goss; Hondshaai -Hans Hillewaert; Kortvinmakreelhaai – Mark Conlin; Oceanische witpunthaai – DCNA – Jim Abernethy; Reuzenhaai – Wikimedia; Reuzenmanta – Arturo de Frias Marques; Tijgehaai – DCNA -Duncan Brake; Verpleegsterhaai – Wikimedia; Voshaai – Thomas Alexander; walvishaai – Derek Keats; Witte haai – Terry Goss; Zaagvis – David Iliff; Zevenkieuwhaai – Aaron Scheiner; Zwartpuntrifhaai – Kydd Pollock

Dit bericht delen

Avatar
Redactie DuikeninBeeld

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons op redactie@duikeninbeeld.tv.

22 reacties

 1. Avatar

  De mako (makreelhaai) – supersnelle beesten, volgens mij de allersnelste haaien

  REAGEREN
 2. Avatar

  Die van mij is de Engelhaai. Dit is namelijk de enige haaiensoort die ik tot nu toe in het wild gezien heb tijdens het duiken. Uiteraard staan de andere soorten hoog op het verlanglijstje, maar tot heden niet het geluk gehad deze te mogen zien. Binnenkort mag ik lesgeven in de SSI Specialty Shark Ecology, daarom lijkt de rondleiding achter de schermen bij Burgers Zoo mij erg leerzaam!

  REAGEREN
 3. Avatar

  De adelaarsrog vind ik erg leuk altijd, met die grappige wipneusjes. Niet dat ik de andere minder vind hoor, maar deze kwam als eerste in me op.

  REAGEREN
 4. Avatar

  Voshaai of Threshershark!
  Een niet alledaagse haai, welke in de diepte leeft. Doorgaans zijn deze haaien alleen te zien als ze voor ons als duikers binnen bereik komen op de zogenaamde poets stations (ook nog op vaak zo’n 25-30m diepte).

  De lange staart en grote ogen geeft ze een apart uiterlijk.
  De grote ogen dienen ervoor om in de diepte met minder licht toch nog wat te kunnen zien.
  De lange staart dient ervoor om voedsel te vangen: met de staart door een school visjes slaan, omkeren en de gehavende exemplaren verorberen. En repeat!

  REAGEREN
  • Avatar

   waar heb jij die gezien, Sander. Bij de reactie hieronder lees ik Malapasca (filipijnen toch?). Zitten ze ook op andere plaatsen?

   REAGEREN
   • Avatar

    Hoi Sharon, je kunt ze op verschillende plaatsten tegenkomen. Ik ken meldingen van de Malediven, Galapagos, Maleisie en elders in de Filipijnen.

    Bij Monad shoal (Malapascua) heb je echter (bijna) garantie deze haaien te zien. Een aanrader!

    REAGEREN
 5. Avatar

  De treshershark, oftewel de Voshaai. Deze haai heb ik gezien op Monad Shoal in Malapascua. Wat een sierlijke mooie haaien. Zeer grote ogen, zeer elegant. Je moet geduld hebben, maar ze zijn bijna dagelijks in de zeer vroege ochtend hier te bewonderen.

  REAGEREN
 6. Avatar

  Ik kies de witte haai. Ooit in het echt gezien. Prachtige dieren die onterecht bij het grote publiek een slechte naam hebben. Met dank aan Jaws (-:

  REAGEREN
 7. Avatar

  Mijn favoriet is de hamerhaai. Zo fascinerend hoe die ogen geplaatst zijn. Ik heb er verschillende gezien bij The Brothers Islands in Egypte, maar kon niet dicht genoeg gaan om ze in detail te bestuderen.

  REAGEREN
 8. Avatar

  De hondshaai: Een prachtig dier, en met een portie geluk kan je ze ook hier in België en Nederland zien! Ik heb er ooit eentje gespot in de Oosterschelde, en die duik vergeet ik nooit meer! Soms moet je het gewoon niet al te ver gaan zoeken…

  REAGEREN
 9. Avatar

  Ik ga voor de Oceanische witpunt haai. Een schitterend dier dat heerlijk relaxed voorbij kan komen “cruisen”. Een aantal keer van heel dichtbij gezien en door zijn formaat toch een stuk indrukwekkender dan een gewone witpunt haai.

  REAGEREN
 10. Avatar

  Ik heb gestemd op de hondshaai… een prachtige foto van een haai die in onze eigen waterenen voor komt… maakt deze soort voor mij nog meer bijzonder

  REAGEREN
 11. Avatar

  Voor ons zijn de Manta en Walvishaai favoriet; hun vriendelijke uiterlijk, afmeting en statige manier van zwemmen maakt ze indrukwekkend. Daarnaast mooi meegenomen dat ze ook snorkelend te bewonderen zijn, als duiken moeilijk gaat.

  REAGEREN
 12. Avatar

  Ik kies voor de hamerhaai! We hadden het geluk er tijdens onze laatste vakantie op Bonaire er een tegen te komen op 30 m diep.
  Na mijn eerste schrik ( ik had nog nooit zo’n grote haai in het wild gezien) heb ik vooral genoten van dit majestueuze dier, dat even plotseling als hij verscheen, ook weer in de diepte verdween.

  REAGEREN
 13. Avatar

  Voor mij is de hamerhaai zeker de meest complete haai die er is.
  Ten eerste omdat er zeker 9 soorten van zijn en ze lijken als je snel kijkt op elkaar maar als je ze beter bestudeerd zijn ze toch allemaal iets anders hebben ontwikkeld.
  Ten tweede kom je ze zowel solo, als in scholen van een paar honderd tegen.
  Ten derde heb ik gemerkt tijdens het duiken dat ze heel nieuwsgierig zijn en als ze in de buurt zijn je heel goed moet opletten omdat ze vaak in het begin van de duik tegenkomt en zelfs vlak daarna nog een keer komen kijken om tenslotte vaak te verdwijnen.

  REAGEREN
 14. Avatar

  Eigenlijk ben ik groot fan van alle haaien en roggen, het zijn zulke intrigerende dieren!
  Ik heb gekozen voor de witpunthaai, deze haai heb ik afgelopen november tijdens een duik in Egypte ontmoet, prachtige ervaring! Ik hoop in de toekomst de walvishaai en de manta te mogen aanschouwen.

  REAGEREN
 15. Avatar

  Ik vind ze allemaal leuk!! Maar als ik moet kiezen dan denk ik toch de walvishaai. Van die reuzen en toch super vriendelijk. Geweldig!

  REAGEREN
 16. Avatar

  Tijgerhaai! Altijd heel leuk om te zien tijdens een duik, ze zijn altijd erg geïnteresseerd in de bubbels die je maakt 🙂

  REAGEREN
 17. Avatar

  Ik ben alleen nog maar de witpuntrifhaai en de engelhaai tegengekomen tijdens het duiken, maar vermits ik voornamelijk in Zeeland duik hoop ik hier ooit eens een hondshaai tegen te komen. Misschien helpt het als ik op hem stem? Eén van mijn buddy’s kwam hem onlangs tegen in de Bergse Diepsluis, zodus … voor mij de hondshaai.

  REAGEREN
 18. Avatar

  Mijn favoriete haai, de Wobbegong staat er helaas niet bij. 🙁

  REAGEREN
  • Avatar

   Sorry Jos! Zo veel haaien en roggen, we hebben een selectie moeten maken. Maar de notitie is gemaakt voor een volgende editie. Heb je nu wel op je één na meest favoriete haai of rog gestemd?

   REAGEREN
 19. Avatar

  Voor mij is het de Oceanische Witpunthaai, een prachtige haai die ik eind april voor het eerst van heel dicht bij heb mogen bewonderen in de Rode Zee.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *