Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Bungelende voetjes – Het verhaal achter de foto

Naar de Malediven ga je voor de grote dieren: haaien, manta’s. Als fotograaf hoop je die mooi op de foto te krijgen. En toch is een hele andere foto dan verwacht de favoriete foto van Marloes Otten van deze reis naar de Malediven.

Tijdens een live-aboard op de Malediven hangen we iedere avond een sterke lamp op het achterdek. Deze trekt plankton aan, waar weer ander onderwaterleven op af komt. En soms ook gewoon wat nieuwsgierige ‘hangjongeren’, zoals de drie verpleegsterhaaien die regelmatig even komen kijken wat we aan het doen zijn.

Meestal hebben we tegen de tijd dat de zon onder gaat al drie duiken gemaakt. Vaak naar rond de 30 meter en met flink wat stroming. En dan zijn onze vaste hangjongeren niet voor iedereen een reden om nog even het water in te springen om ze op de foto te zetten. Terwijl ik het in water lag omdat ik een paar dagen eerder een foto had gemaakt die ik wilde verbeteren, bleven de haaien rondzwemmen. En dat was toch zo aantrekkelijk voor twee mede-fotografen dat ze toch een foto wilden maken. Maar ja… net gedoucht, het zout is er net af. Wat doe je dan? Dan ga je gewoon op het achterdek zitten en hou je de camera onderwater. Het idee was leuk, maar de haaien waren het er niet mee eens. Die draaiden meteen hun rondje om en kwamen nu steeds uit het donker onder de boot vandaag opgedoken. Voor de ‘droog-fotografen’ iedere keer een verrassing omdat die ze niet aan zagen komen. Bovendien konden ze alleen wegzwemmende haaien op de foto zetten op die manier. Dat nieuwtje was er dan ook al snel af en in combinatie met de ongemakkelijk voorovergebogen houding was het geen succes. Er werd dan ook al snel koffie gehaald en de camera’s werden aan de kant gezet.

Maar vanuit mijn positie was het een supergrappig gezicht: de haaien die uit het donker van de boot tevoorschijn schoten, net onder de bungelende blote voeten door. Dan flitsen er toch wat scenes van Jaws door je hoofd. Vooral als de haai even onder de voeten van onze koffiedrinkers kriebelde door er onder door te zwemmen. Alhoewel, kriebelen… Volgens de koffiedrinkers voelde de huid meer al schuurpapier!

We maakten gedurende deze trip prachtige foto’s van manta’s, walvishaaien en haaien, maar dit is wel de foto waar ik iedere keer om moet glimlachen.

Camera en instellingen

Camera:  Olympus OMD 5 M III
Lens:  8 mm fisheye
Flitser(s):  Sea&Sea YS D3
Instellingen:  ISO 500, F5.6, 1/125

De verpleegsterhaai was bijzonder nieuwsgierig, ook naar de fotograaf!

Het verhaal achter de foto

Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan een verhaal het beeld ook versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!

Heb jij ook zo’n foto met of zonder een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie. Nog geen eigen album? Registreer je, upload een foto en je hebt een persoonlijk album.

Nog veel meer verhalen achter de foto…

1 reactie

  1. Haha…erg leuke foto!!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief