Hoog metaalgehalte bij haaien in Caribisch gebied
In de spierweefsels van grote rifhaaien en tijgerhaaien in de Bahama’s zijn alarmerend hoge niveaus gevonden van twaalf zware metalen, waaronder kwik.
Dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid van de mens in het Caribisch gebied, waar ondanks dat dit streng verboden is, rondom verschillende eilanden toch nog haaien door mensen worden gegeten. Deze ontdekking van het hoge metaalgehalte die in januari in Scientific Reports werd gepubliceerd, heeft dan ook belangrijke consequenties. Er zal nog meer moeten worden gedaan om mensen te weerhouden van het eten van deze dieren.
In de afgelopen eeuw is door menselijke activiteiten de instroom van metalen en metalloïden in het mariene milieu versneld, met potentiële risico’s voor de biodiversiteit en voedselzekerheid. Tijdens hun studie analyseerden onderzoekers van het non-profit onderzoeksinstituut Beneath the Waves (BTW) het spierweefsel van 36 individuele haaien van zes soorten. Het onderzoek rapporteerde voor de eerste keer metaalconcentraties in haaien rondom de Bahama’s, een relatief ongerept marien ecosysteem waar haaien leven in een groot beschermd marien gebied. Haaien worden op de Bahama’s niet vaak door mensen gegeten.
Toproofdieren, zoals haaien, bioaccumuleren van nature gifstoffen in hun lichaam door het eten van andere vissoorten. Hoewel de effecten op de gezondheid van haaien onbekend blijven, is vastgesteld dat de concentraties van metalen die in de studie werden gevonden, de niveaus overschrijden die als giftig voor menselijke consumptie worden beschouwd. Uit de studie bleek ook dat de kwikwaarden bij rifhaaien hoger waren dan bij tijgerhaaien, en dat het kwikgehalte van rifhaaien toenam naarmate ze ouder werden en groter werden.
Bron: DCNA en Beneath the Waves, Nature Today.