Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Grevelingenmeer krijgt weer zout water

De Flakkeese Spuisluis werkt weer en laat weer zout water in het Grevelingenmeer, zo meldt PZC.

De Flakkeese Spuisluis werd in 2017 in gebruik genomen. Een jaar later kwam hij stil te liggen voor de bouw van TTC Grevelingendam, een testcentrum voor getijdenturbines, maar dat werd door geldgebrek van de initiatiefnemer nooit afgebouwd. Dankzij Rijkswaterstaat kan de sluis nu toch weer open en kan het water in het Grevelingenmeer weer ververst worden. Dit is belangrijk voor de waterkwaliteit – het zuurstofgehalte kan toenemen en dat betekent dat levende organismen weer een kans krijgen.

Foto: Rijkswaterstaat

4 reacties

 1. Beste Redactie,
  Ik ben blij dat de Flakkeesse sluis na ongeveer 20 jaar vertraging en heel veel verspild belastinggeld definitief open staat.
  Het Redactioneel stukje vind ik nogal kort door de bocht.. De zelfde Rijkswaterstaat, was de opdrachtgever voor de TTC, met subsidie van zelfs Europa. Die zelfde Rijkswaterstaat heeft altijd volgehouden dat het openstellen niet voor goede verversing gaat zorgen van de Grevelingen. Let wel dat heeft Rijkswaterstaat berekend!!! Maar goed de sluis staat nu hopelijk definief open dat is ten minste wat. We gaan hopelijk zien dat er een Rijkswaterstaatwonder gebeurt. De sluis zal een zeer positieve invloed hebben op de verversing van de Grevelingen hebben. Zie ook mijn stukjes in de Onderwatersport in de loop van deze afgelopen jaren!

  REAGEREN
 2. EINDELIJK!!! Het is voor de organismen in het Grevelingenmeer al meer dan 5 na 12!!!

  REAGEREN
 3. Geen idee hoe de verversing gedacht is. Maar op de foto lijkt het dat er ook water vanuit het oostelijke deel van de Oosterschelde binnengelaten wordt. Dat water is niet zo zout als het directe zeewater vanuit de Brouwersdam/doorlaat. Wat is het argument om niet te kiezen voor inlaat Brouwersdam en uitlaat via de Grevelingendam?

  REAGEREN
 4. Ik zou zeggen: lees de beschikbare artikelen over dit onderwerp. Dat is sneller en beter dan via dit medium. Ik heb er ruim over geschreven in de Onderwatersport van de NOB.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief