Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2023 – Joost van Uffelen

December, de maand van de lijstjes…! In het Fotojaaroverzicht 2023 laten wij het jaar zien door de ogen van 31 onderwaterfotografen – elke dag één. Vandaag Joost van Uffelen.

Zuid-Afrika

Ook 2023 is weer een prachtig jaar geweest voor mijn fotografie. Het startte in Zuid-Afrika op de Duik Safari georganiseerd door onze vrienden Marty en Mona. Wat een top trip was dat! Al zat het weer niet altijd mee, Capetown leverde prachtige ontmoetingen op met de lokale haaien en zeeleeuwen. We komen er dan ook heel graag nog eens terug. Tussen het kelp vonden we allerlei verschillende haaiensoorten waaronder deze mooie dark shyshark.

Focus

Dit beeld geschoten in de Grevelingen mag niet ontbreken in mijn jaaroverzicht. Een freedivesessie op een mooie zonnige herfstdag leverde me dit beeld op. Mijn model Sandy is niet altijd even gefocust, zeker niet als er kwallen in de buurt zijn. Ze is in het verleden meer dan eens gestoken, dus daarom houdt zij ze allemaal goed in de gaten. Het kan natuurlijk ook zijn dat de fotograaf veel tijd nodig had om de juiste beelden te maken… Gelukkig is dit soort momenten samen delen het mooiste wat er is voor mij. Ik schoot deze foto dan ook met vollopend masker omdat ik zo hard moest lachen!

Zeepaardjes

Ook heb ik dit jaar veel tijd doorgebracht in de Noordzee, waarbij de duikexpedities van Duik de Noordzee Schoon uiteraard mijn aandacht hebben gehad. Ook dit jaar hebben we meerdere expedities ondernomen waarbij we geweldige duiken hebben gemaakt en veel rotzooi uit de zee hebben verwijderd. Een hoogtepunt voor mij waren de vele zeepaardjes die we in de stroming voorbij zagen drijven in het zuidelijke deel van de Noordzee. Het eerste zeepaardje kwam tijdens een decompressiestop aanzweven – recht in mijn armen. Uiteindelijk bleken het er duizenden te zijn, van nog geen 1,5 centimeter tot 3,5 centimeter in lengte kwamen ze om de haverklap voorbijdrijven. Het is duidelijk dat de Noordzee meer en meer het thuis van deze mooie diersoort wordt!

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2023. Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Meer van Joost van Uffelen op DuikeninBeeld 

Content

Wil jij ook je foto’s op DuikeninBeeld laten zien?

Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief