Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Clownvissen in ‘close focus wide angle’

René Weterings, die de hele maand juni bij ons in beeld is, zette in de Rode Zee dit paartje clownvissen ‘in het zonnetje’.

Van alle plekken waar ik tot nu toe ben geweest, is de Rode Zee toch wel mijn favoriet om te fotograferen . Clownvissen zijn voor mij onlosmakelijk met de Rode Zee verbonden en zijn een dankbaar onderwerp voor leuke foto’s. Toch wil ik wel eens wat anders dan alleen het standaard-visportretje van een clownvis met zijn kopje tussen de tentakels van een anemoon.

Tijdens onze vakantie in Egypte ontdekte ik op het huisrif van Brayka Bay Reef Resort een mooi plekje met een anemoon en clownvissen. Ik heb uiteraard ook de standaardfoto’s gemaakt, maar bedacht me toen wel dat ik ook iets wilde doen met de fisheyelens. Zo krijg je een totaal ander beeld en dat kan verfrissend werken, vind ik.

De eerstvolgende duik monteerde ik de Panasonic 8mm fisheyelens op mijn camera en zo ging ik gericht terug naar deze clownvissen. Ik wilde per se een staande foto maken en niet het totale beeld inflitsen. Daarom maakte ik gebruik van de flipsnoot op een van de flitsers, want ik gebruikte in dit geval alleen de bovenste flitser. Ik gebruikte daarbij een opening van zo’n zes centimeter om een mooie bundel licht te krijgen die voldoende was om de clownvissen te verlichten. Zo isoleer je ze wat meer van de achtergrond, die ook nog steeds wel in beeld is, maar wel een stuk donkerder.

De truc is om met een fisheye dicht bij je onderwerp te kruipen, dus dat moest ik behoedzaam doen. Op die manier wennen de vissen wat aan je aanwezigheid en krijg je het echte ‘close focus wide angle’ effect. Daarna is het belangrijk om de flitser goed te richten en heb ik gewacht op het juiste moment, want de vissen wil je natuurlijk leuk in beeld krijgen. Uiteindelijk leverde het dit plaatje op, waar ik zelf blij van word!

Olympus OM-D E-M5 mark II met Nauticam NA-EM5II huis
Panasonic 8mm fisheye F3.5
1x INON Z-330 flitsers met Onderwaterhuis.NL flipsnoot
f16, 1/250s, ISO100

René Weterings is deze maand ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief