Amoco Cadiz
Een supertanker van dik driehonderd meter lang liep aan de grond en zorgde in de jaren ’70 voor de grootste milieuramp in de geschiedenis. De Franse kust was voor meer dan een jaar besmeurd met een dikke laag ruwe olie.
Nu, bijna 50 jaar later, zijn de scheepsresten, weliswaar op grote diepte, goed te beduiken. De tanker is in drie grote stukken gebroken en dit geeft de kans om het schip te penetreren. Vele scheepsonderdelen zijn nog steeds te herkennen en de zonnestralen weet deze mooi te belichten. We hebben onder bijzondere omstandigheden het wrak moeten lokaliseren en met stroom en zware deining de eerste verkenningsduiken moeten uitvoeren. Voor ons twee, Astrid en ikzelf, staat dit avontuur als een paal boven water op de eerste plaats van 2022!
Wasroosje
We kennen ze vast allemaal wel – de wasrozen in de Atlantische Oceaan en verder van huis. Soms behuisd met een doorzichtige garnaal of een spinkrab. De diepgroene tentakels hebben mooie paarse punten. Het is even zoeken maar ook het Veerse Meer bezit deze groene wasroos met één of meer spinkrabben. Deze foto is belicht met blacklight om de kleuren meer accent te geven. En dat gaat mijn inziens de uitdaging van 2023 worden om deze combinatie van kleur en spinkrab mooi op de plaat te zetten.
Zeenaaktslak
Al jaren ga ik op stap met de fisheye maar sinds de duikvakantie naar Bretagne heb ik de smaak van macrofotografie ook te pakken. Voordeel is dat je een grotere afstand tot je onderwerp kan houden en daarmee de rust bewaart. Nu zal dat laatste bij het fotograferen van naaktslakken wel loslopen. Duiken bij Ill Ronde in de baai van Brest. Het walhalla voor de onderwaterfotograaf en naaktslakken. De keuze is reuze en het is zoeken naar die ene naaktslak die een mooie pose in neemt. Deze naaktslak heeft zijn heil gevonden in een mooie roze spons.
Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.
Als fervent watersporter begon hij begin jaren ’90 met duiken. Hij houdt zich vooral bezig met wrakduiken op de Westerschelde en zuidelijke Noordzee en met onderwaterfotografie. Ook is hij groot fan van het Veerse Meer en de Atlantische Oceaan. Sinds 2012 is hij vertegenwoordiger van de NOB in de commissie Deltagebied Zeeland en ter verbetering van de Zeeuwse duikstekken. Als ambassadeur van de onderwaterwereld maakt hij de meeste van zijn foto’s met een Olympus E-PL5, Panasonic 8mm fisheye en INON D2000 flitsers.