Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2022 – Roel van der Mast

December is de maand van de lijstjes… In het Fotojaaroverzicht 2022 laten wij het jaar zien door de ogen van 31 onderwaterfotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Roel van der Mast.

Amoco Cadiz

Een supertanker van dik driehonderd meter lang liep aan de grond en zorgde in de jaren ’70 voor de grootste milieuramp in de geschiedenis. De Franse kust was voor meer dan een jaar besmeurd met een dikke laag ruwe olie.

Nu, bijna 50 jaar later, zijn de scheepsresten, weliswaar op grote diepte, goed te beduiken. De tanker is in drie grote stukken gebroken en dit geeft de kans om het schip te penetreren. Vele scheepsonderdelen zijn nog steeds te herkennen en de zonnestralen weet deze mooi te belichten. We hebben onder bijzondere omstandigheden het wrak moeten lokaliseren en met stroom en zware deining de eerste verkenningsduiken moeten uitvoeren. Voor ons twee, Astrid en ikzelf, staat dit avontuur als een paal boven water op de eerste plaats van 2022!

Wasroosje

We kennen ze vast allemaal wel – de wasrozen in de Atlantische Oceaan en verder van huis. Soms behuisd met een doorzichtige garnaal of een spinkrab. De diepgroene tentakels hebben mooie paarse punten. Het is even zoeken maar ook het Veerse Meer bezit deze groene wasroos met één of meer spinkrabben. Deze foto is belicht met blacklight om de kleuren meer accent te geven. En dat gaat mijn inziens de uitdaging van 2023 worden om deze combinatie van kleur en spinkrab mooi op de plaat te zetten.

Zeenaaktslak

Al jaren ga ik op stap met de fisheye maar sinds de duikvakantie naar Bretagne heb ik de smaak van macrofotografie ook te pakken. Voordeel is dat je een grotere afstand tot je onderwerp kan houden en daarmee de rust bewaart. Nu zal dat laatste bij het fotograferen van naaktslakken wel loslopen. Duiken bij Ill Ronde in de baai van Brest. Het walhalla voor de onderwaterfotograaf en naaktslakken. De keuze is reuze en het is zoeken naar die ene naaktslak die een mooie pose in neemt. Deze naaktslak heeft zijn heil gevonden in een mooie roze spons.

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2022. Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Meer van Roel van der Mast op DuikeninBeeld 


Content

Wil jij ook je foto’s op DuikeninBeeld laten zien?

Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief