Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Fotograaf in beeld

Filip Staes in beeld

Elke onderwaterfotograaf heeft zijn eigen stijl en voorkeuren! En dat brengen we in beeld met een reeks portfolio’s van bekende en minder bekende onderwaterfotografen. Deze maand is het de beurt aan Filip Staes!

Filip Staes (1968) is een bekende naam in de wereld van de onderwaterfotografie. Wie onderwaterfotografie zegt, zegt Filip Staes wat mij betreft. Filip woont samen met zijn vrouw en dochter Océane in Mechelen (B). De passie voor de oceaan zie je dus zelfs terug in de naam van zijn grootste trots, hoe leuk is dat!

Filip begon zijn duikcarrière in 1992. De eerste jaren zonder camera, want pas in 1998 startte hij met onderwaterfotografie. Zoals zo veel onderwaterfotografen uit het analoge tijdperk moest hij het doen met de Motormarine van Sea&Sea. Naar eigen zeggen heeft Filip zo’n acht stuks in zijn bezit gehad – de reden daarvan laat zich raden. Vervolgens stapte hij over naar een Canon Powershot S80 en weer later de Nikon D200, een spiegelreflexcamera. Tegenwoordig kun je Filip aan de waterkant tegenkomen met zijn Nikon D7100 spiegelreflexcamera in een Hugyfot behuizing. Om zijn prachtige foto’s kleur te geven gebruikt hij twee Inon flitsers. Een veel gebruikte accessoire is de snoot.

Deelnemers aan fotowedstrijden hebben aan Filip een geduchte concurrent, want hij sleept de ene na de andere prijs in de wacht. Dat doet hij niet alleen in shoot-outwedstrijden, maar ook op festivals en in online fotowedstrijden. De waslijst aan prijzen is lang. Niet gek als je al sinds 2000 meedoet aan die nationale en internationale wedstrijden. In al die jaren heeft Filip, op het moment van dit schrijven, al zo’n 130 podiumplaatsen behaald. Een hele prestatie vind ik –  eigenlijk te veel om op te noemen maar een aantal overwinningen springt er voor Filip zeker uit.

Zo won hij in 2007 in Frankrijk een gouden plak op het Festival Mondial de l’Image Sous-marine in Antibes in de categorie ‘serie met geluid’. Maar ook pakte hij datzelfde jaar in de VS een eerste plaats bij de compactcamera’s in de Our World Underwater Competition. In 2013 was het wederom raak in de VS bij Beneath The Sea, waar hij ‘ The Jim Church Award for Excellence in Underwater Creative Imaging’ ontving voor de Best in show prize (Creatief).  In 2015 deed hij het dunnetjes over en won hij in dezelfde wedstrijd ‘The David Doubilet Award for Excellence in Underwater Photography.’ In 2014 en 2016 won Filip het Open Belgisch Kampioenschap – niet alleen was hij de beste van zijn landgenoten, maar ook werd hij uitgeroepen tot overall winnaar. Ook in Nederland won Filip in 2016 de titel bij het Open Nederlands Kampioenschap. In 2017 werd Filip ‘wereldkampioen’ in de online wedstrijd van Underwaterphotography.com. Tot slot noemt hij de eerste plaats bij de Ocean Geographic Pictures of the Year Awards in de categorie ‘Creative vision’.

Een hele lijst en dit is nog maar het topje van de ijsberg. De spreekwoordelijke ‘prijzenkast’ werd in al die jaren gevuld met uiteenlopende zaken, variërend van trofeeën, medailles en diploma’s tot duikmaterialen, reizen, geld en zelfs een etentje tussen de dolfijnen! Een compleet overzicht van zijn wedstrijdresultaten vind je op zijn website.

Naast deelname aan wedstrijden publiceert Filip zijn foto’s in tal van publicaties in binnen- en buitenland. In Nederland verschenen zijn foto’s al in bladen als Duikmagazine, Duiken en  Onderwatersport. Maar ook online, zoals hier op DuikeninBeeld. In zijn thuisland België zijn ze te zien in de Hippocampus en daarbuiten in het blad Unterwasser en zelfs al in National Geographic. Dit laatste blad is toch wel een klasse apart, een droom van elke fotograaf!

Wat betreft onderwaterfotografie is Filip van alle markten thuis – er is geen onderwerp of techniek die aan zijn kunsten kan ontsnappen. Vooral de variatie trekt hem aan en hij kiest daarom zijn bestemmingen meestal zo dat hij zowel macro als groothoek kan doen. Als ik naar zijn favoriete bestemmingen vraag, noemt Filip Raja Ampat vanwege de diversiteit en de enorme hoeveelheid aan soorten. Toch heeft ook Filip nog een persoonlijke bucketlist: «De lijst is nog lang en mijn leven waarschijnlijk veel te kort. Ik ben blij met iedere kans die ik krijg! Stuur me dus maar naar British Columbia om met koud water te beginnen en daarna naar Tonga voor de bultrugwalvissen.» Ik krijg bij dit antwoord een dikke knipoog, want alles wat daar nog tussen zit, vindt hij ook leuk.

Filip noemt Tonga niet voor niets als bestemming op zijn bucketlist, want als ik hem vraag welke foto hij nog graag wil maken, antwoordt hij: «Ik zou graag nog eens met één of andere walvis in het water liggen. Toen ik jaren geleden op de Azoren met potvissen in het water lag, gaf dat een onbeschrijfelijk gevoel. Je voelt je dan zo nietig tussen deze oceaanreuzen…» Eerlijk gezegd hoop ik dat Filip snel een keer naar Tonga vertrekt, want dan kunnen we van zijn prachtige foto’s genieten.

Naast alles wat Filip al heeft bereikt in onderwaterfotografie heeft hij toch ook nog ambities of doelen. Een daarvan is nog eens naar een WK te gaan en een medaille te pakken. Maar zegt hij vol trots: «Niets moet, alles mag. Ik kan tevreden zijn met wat ik al bereikt heb en ik ben blij als ik in het water mag liggen. De grootste prijs heb ik toch al behaald – dat is Océane, mijn dochtertje.»

Voor mij is Filip Staes een van mijn grootste voorbeelden, iemand vol passie en een groot talent. Gelukkig heb ik Filip leren kennen als een vriendelijk persoon die graag vertelt over zijn passie en dat ook met anderen wil delen. Zo geeft hij regelmatig workshops: « Een goede workshop vraagt veel voorbereiding. Maar het is vooral de passie voor de fotografie die ik tracht over te brengen. Het motiveert me om mensen te zien verbeteren.» Hij vertelt over een van zijn workshops in een verhaal hier op DuikeninBeeld. Een prachtig voorbeeld van hoe deze ‘meester van het licht’ zijn kennis en prachtige foto’s met andere fotografen en het publiek deelt.
Voor mij is het in ieder geval altijd weer genieten als zijn foto’s op Facebook of zijn website verschijnen!

Geniet van zijn portfolio! Klik hieronder op een thumbnail voor de volledige weergave en om de diavoorstelling te starten.

Meer onderwaterfoto’s van Filip staan op zijn website – www.fsfotografie.be.

3 reacties

  1. Geweldige beelden, echt genieten!

    REAGEREN
  2. Geweldige man, een fotograaf in hart en nieren. Heb een week onder zijn begeleiding kunnen duiken, zelfs 2x samen gedoken. Veel geleerd en veel plezier gehad die week. Fijne man en lieve familie. 📸👍

    REAGEREN
  3. Prachtige foto’s. Eén van de betere Belgische onderwaterfotografen.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief