Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ellen Kop – Duikvaker en het BES-project

Datum 2 en 3 februari 2013
Locatie Duikvaker Expo Houten

Ellen bezocht Duikvaker, ook vanwege haar inzet voor het BES-project. Dit is haar verslag.

De BES-eilanden staan voor de 3 Nederlandse Caribische Eilanden, waar reeds research wordt gedaan door DCNA (Dutch Carribean Nature Alliance). Echter vooral op St. Eustatius en Saba is er tekort aan vooral duikmateriaal om de flora en fauna onder water goed te kunnen monitoren.

Ben Stiefelhagen heeft mij vorig jaar gevraagd om zoals het toen nog heette het “STENAPA-project (non-profit) op te zetten (zoals in het artikel van Onderwatersport was te lezen in september 2012).

Dit betekende veel mensen vragen om ons te helpen met het doneren van wandeluitrusting (voor op St. Eustatius en Saba, welke kleine vulkanische eilanden zijn), maar vooral voor het doneren van duikmateriaal.

Dit laatste is massaal door verschillende particulieren, maar ook duikwinkels-/ scholen zoals De Witte Boulevard (Leendert en Lydia Verbiest, Sascha Tra) en het Dolphins Dive Center (Marloes Otten) aan ons project gedoneerd. Marloes Otten zal in Zeeland meer duikscholen benaderen met de flyers die op de Duikvaker uitgedeeld zijn, om het BES-project onder de aandacht te brengen.

De spullen zullen uitsluitend voor researchdoeleinden gebruikt worden en zijn ook in goede staat gebracht na servicen van o.a. ademautomaten.

Dan kom ik bij het research onderdeel:
Het research onderdeel gaat gedragen worden door Stichting Anemoon in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center te Leiden, daarnaast zal de DutchSharkSociety.org (van Peter Verhoog en Georgina Wiersma) en mogelijk ook Save Our Seas Foundation (waar Peter en Georgina tot eind 2012 de directie van waren) ons ondersteunen waar mogelijk.

Tijdens de Duikvaker waren er veel enthousiaste reacties over het project en de voortgang ervan. We zullen uiteraard iedereen op de hoogte houden wanneer er nieuws is over de verdere details van het research project. Nu hebben we t e.e.a. geschetst aan de hand van een eerste BES-MOO formulier en in de toekomst zal een Caribisch deel aan de MOO-app mogelijk kunnen zijn.

Vooralsnog zijn de einddoelen: iedereen in Nederland laten weten dat ze een bijdrage kunnen leveren aan data van de flora en fauna rond de BES eilanden. En uiteraard juist in het Caribisch gebied alle duikscholen van het researchproject op de hoogte stellen, zodat niet alleen vanuit de DCNA, maar ook vanuit de duikscholen aldaar zoveel mogelijk data over de jaren heen verzameld kan gaan worden en via een link op een website naar Nederland verzonden kan worden.

Het is een schets en binnenkort gaan we aan het werk om het researchproject goed op poten te zetten.

Ondertussen kan iedereen nog steeds materiaal doneren!
Duikvaker-Duikreportwedstrijd

Deze reportage is geschreven in het kader van de Duikvaker Duikreport-wedstrijd.  De winnaar krijgt de super robuuste Olympus Tough TG-820. Met eigenschappen als waterdicht, schokbestendig en vriesvast het ideale maatje voor de Duikreporter. Wil jij ook kans maken op deze camera, lever dan uiterlijk zondag 10 februari 2013 jouw tekst, foto’s, een filmpje of een combi daarvan in.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief