Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Materiaal

Klaar voor de winter?

De winter breekt aan en lang niet iedereen duikt door. Heb jij je duikspullen al ‘winterklaar’ opgeborgen? Eddy van Vliet geeft je enkele tips.

Duiklamp

Oplaadbare duiklampen kun je het beste volgeladen op een droge en vorstvrije plek opbergen. De batterijen en accu’s kunnen echter vanzelf leeg lopen – dit wordt zelfontlading genoemd. Om te voorkomen dat de batterij diep ontlaadt (dus helemaal leeg raakt) kun je het beste een reminder in je agenda zetten, zodat je na 3 maanden een seintje krijgt dat de batterij nodig weer moet worden opgeladen.

Heb je een duiklampen met een wegwerpbatterijen, haal de batterijen er dan uit. Dit is overigens iets wat na elke duik wordt aangeraden – deze batterijen willen nog wel eens gaan lekken.

Vet eventuele o-ringen licht in met siliconen vet. Zo voorkom je dat ze uitdrogen.

Duikpak

Berg je pak pas op als je het goed hebt gespoeld en het helemaal droog is. Probeer het pak plat of opgerold op te bergen op een droge en vorstvrije plaats, of hang het op. Let er bij een neopreen pak goed op dat er geen vouw in zit – daardoor raakt het neopreen beschadigd. 

Behandel seals met een ruime hoeveelheid ongeparfumeerde talk. Gebruik nooit babyolie of geparfumeerde talkpoeder! Dat tast het materiaal juist aan en zorgt dat lijm vaak niet meer hecht wanneer de seals in de toekomst vervangen worden.

De rits kun je het beste waxen met speciale was voor ritsen. Kaarsvet en bijenwas zijn geen optie! Dat is slecht voor het materiaal.

Ademautomatenset

Ook de automatenset moet droog en vorstvrij worden bewaard. Maar voordat je hem opbergt, kun je hem het beste bij de dealer inleveren voor de jaarlijkse servicebeurt. Daarna kun je hem opbergen. Als je over een tijdje weer gaat duiken, ligt hij helemaal in orde voor je klaar.

Prettige winter!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief