Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Elba – klein maar zo fijn

Rustige stranden, verlaten baaitjes en een afwisselende onderwaterwereld – what else do you need? Voor onderwaterfotograaf Goof van Rijswijk is Elba de perfecte bestemming voor een heerlijke zomervakantie met het gezin.

Vijf keer ben ik er inmiddels geweest! En ik zou zo weer gaan… Elba is een duik- en familie-eiland bij uitstek. Geen massa’s toeristen, geen party-eiland, maar die fijne relaxte Toscaanse sfeer, kleine strandjes en volop mogelijkheden voor mij als onderwaterfotograaf – zowel vanaf de kant als met de boot. En vergeet vooral niet de heerlijke koffie, de relaxte sfeer en het Italiaanse eten.

Met mijn camera in de hand loop ik het water in vanaf het strand. Ik zwaai nog een keer naar mijn gezin, dat zich geïnstalleerd heeft op het strandje. Ze zullen mij niet missen, ze vermaken zich wel in de zon en het azuurblauwe water. Wat zal ik doen? Stukje naar links of toch maar naar rechts? Niet dat het echt uitmaakt… zodra je een bochtje om zwemt, kom je bij de rotsen. De grilligheid, de hoekjes, de scheuren en de gaten van het vulkanische landschap – waar je ook kijkt, er is altijd wel iets te zien. Het typische onderwaterleven van de Middellandse Zee duikt ook hier op.

Altijd verrassend

Ik scharrel wat, zie een inktvis die zich in de zandige bodem tussen de rotsblokken probeert te verstoppen. Deze keer slaagt de meester in de camouflage daar niet echt in – ik heb hem al gespot. De flabellina’s geven de rotsen die mooie lila kleur en als ik her en der onder een overhang of boven op een uitstekende rots kijk, lacht het vrolijke geel-oranje van de korstanemonen me toe. Een kleine murene kijkt me agressief aan, zijn tanden ontblotend. Maar als ik iets dichterbij komt, blijkt het toch bluf te zijn en kiest hij eieren voor zijn geld. Een stukje verderop kom ik bij het zeegras waarboven scholen kleine vis hangen en dan weer met grote vaart de andere kant op schieten – waar jagen ze op? Ik speur tussen de grassprieten. Kom ik nog een zeepaardje tegen?

Welk strandje dit was? Niet een specifiek strandje. Specifiek voor Elba is namelijk dat je dergelijke strandjes overal langs de rotsachtige kust tegenkomt. Loop je vanaf de stranden met grof zand of grote kiezels het water in, dan kom je altijd wel leven tegen, het verveelt nooit en is zo relaxt duiken!

Aan onderwaterleven geen gebrek rond Elba. Het vulkanische eiland, dat is ontstaan door twee platen die tegen elkaar zijn gebotst, is een natuurreservaat waar het mediterrane onderwaterleven niet wordt bedreigd door vissers of vervuilende industrie. Van kongeralen tot minuscule slakjes, van barracuda’s tot scholen met dansende juffertjes, van octopussen tot enorme tandbaarzen, Elba heeft het!

Met de boot…

Elba is meer dan kantduiken. In bijna elke haven vind je een duikcentrum dat bootduiken aanbiedt. En dat is zeker de moeite waard. De ene keer ga ik met Aquanautic Elba mee, de keer erna met Bluelba Diving. Met kleine groepjes wordt er naar de duikstekken rond het eiland gevaren. Dan weer duiken we op een wrak of maken we een tocht door de ondewatertunnels, de volgende keer bevinden we ons in een wereld waar de gorgonen wuiven in de lichte stroming, of de enorme tandbaarzen ons meewarig aankijken als we voorbij zwemmen. Elba heeft het allemaal!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief