Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Elba – vier duikstekken waar je wilt duiken!

We kunnen gerust stellen dat onderwaterfotograaf Goof van Rijswijk gek is van Elba. Hij geeft je tips voor duikplaatsen die je niet wilt missen.

Elviscote

De meeste wrakken rond Elba liggen wat dieper, maar dit wrak ligt op maar 12 meter diepte en het hoogste punt is maar twee meter onder het wateroppervlak. Ideaal voor duikers van elk niveau!
In 1972 werd het 65 meter lange vrachtschip – de Elviscote of Elviscott zoals het ook wordt genoemd – verrast door een flinke hevige storm en liep het op de rotsen bij Pomonte. Nog een tijdje heeft het ingeklemd tussen de rotsen gelegen, maar uiteindelijk is het onder water verdwenen. De achtersteven en de brug zijn nog intact. Het voorste deel van het schip ligt in delen op de zandbodem.

Je zwemt vanaf het strand naar het wrak. Er staat wel een klein beetje stroming maar het is prima te doen. Het is prachtig begroeid met sponzen en zit vol met borstelwormen. Ook aan vis geen gebrek! Je kunt erin, maar houd er wel rekening mee dat het op zijn kant ligt – handig voor je oriëntatie

Tip! Ga wel vroeg! Juist omdat het vanaf de kant bereikbaar is en ondiep ligt, is het heel populair bij snorkelaars en zwemmers.

Punta Morcone

Een duikstek die het toppunt van afwisseling is en waar één duik zeker niet genoeg is. De drop-off neemt je mee langs een wand die tussen de 8 en 25 meter helemaal begroeid is. En ga je nog dieper, dan kom je in een sprookjesbos van wapperende gorgonen die bloedrood oplichten als je er met je lamp op schijnt. Grotjes, tunnels, je komt het hier allemaal tegen. Of je nu diep of ondiep duikt, er zit veel leven – let op de kongeralen, de murenes en de octopussen. En het Posidonia, de velden met zeegras, herbergen nog veel meer dan je in één snelle blik ziet.
Maak je een tweede duik op deze plek, dan is het vliegtuigwrakje op 12 meter zeker de moeite waard.

Santa Lucia

Een bergtop onder water. Als je afdaalt, valt meteen op hoe mooi de top begroeid met korstanemonen– de geel-oranje kleur steekt prachtig af tegen het blauw van het mediterrane water. Rond deze bergtop zijn meerdere rotsformaties waar het wemelt van het leven. Kijk tijdens de oversteek naar deze rotsen ook goed tussen de grassprieten van de Posidonia. Vergeet niet in het blauw te kijken. Wie weet zie je jagende barracuda’s.

Pianosa

Een duikstek die wat verder varen is – een uur vanaf Maria del Campo. Pianosa is het gevangeniseiland en is vooral beroemd om de tandbaarzen van soms wel een meter lang en met een vaak norse blik (maar ze doen niets!). Maar je hebt er ook de steile wanden die prachtig begroeid zijn. Een duik die niet mag ontbreken wanneer je op Elba bent. Houd er wel rekening mee dat voor deze duikstek de wind goed moet zijn – er kan niet altijd gedoken worden.

De vele baaitjes...

Vergeet niet de vele baaitjes met hun idyllische strandjes. Je loopt het water in, zwemt naar de rotsen en een onderwaterwereld vol leven opent zich. Kijk in spleten en onder overhangen, zoek in het zand en in het zeegras en kijk richting het azuurblauw. Altijd is er iets te zien in dit beschermde gebied.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief