Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Elba-weetjes!

Elba is een duikeiland bij uitstek. Maar weet je dit over het Italiaanse eiland in de Middellandse Zee?

Napoleon

Elba is het eiland waar Napoleon van 1814 tot begin 1815 in ballingschap leefde. Geen straf zou je haast zeggen…  Toch besloot hij te ontsnappen en de strijd te hervatten.

De hoogste berg

De hoogste berg van Elba is de Monte Capanne (1000 meter) en maakt deel uit van het nationale park Arcipelago Toscano. Ga met de kabelbaan omhoog – het uitzicht wil je niet missen! Bij helder weer kun je Corsica zien liggen.

Bootduiken

Aan elke haven zit wel een duikschool die bootduiken aanbiedt – soms harde boten, soms ribs.

Snorkelen met kinderen

Het fijne van Elba is dat je vanaf het strand met grof zand of grote kiezels het kraakheldere water in loopt. Het zijn ideale plekken om te gaan snorkelen met kinderen. De bodem loopt geleidelijk af en in het ondiepe water zitten octopusjes. Heel leuk om te snorkelen.

Tips voor duikers!

  • Als je je eigen fles meeneemt, let dan op het keur. Om je fles in Italië te kunnen vullen mag je fles maximaal twee jaar eerder hydrostatisch gekeurd zijn.
  • Wie in de zomer naar Elba gaat, zal het water heerlijk van temperatuur vinden. Maar… die beroemde thermocline als je iets verder de diepte (ca. 16 meter) in gaat. Een 7mm pak wordt zeker aangeraden.
  • Vergeet je duiklamp niet… in het schijnsel baadt de onderwaterwereld van Elba in de mooiste kleuren.

Nummer drie

Elba is qua grootte het derde eiland van Italië – na Sicilië en Sardinië.

Duiken voor iedereen!

Duiken op Elba is voor iedereen!  Op elke diepte is voor iedereen iets te beleven.
Diepte varieert tussen 5 en 40 meter
Ook leuk om te snorkelen langs de rotsige kust.

Uurtje varen

Boek de ferry vanuit Livorno vooraf. Zeker in het hoogseizoen kan dat nodig zijn. Overigens, het is maar een uurtje varen!

Botsing

Elba is een vulkaaneiland en ontstaan toen twee continentale platen op elkaar botsten. En dat zie je, aan land en onder waterontstaan. Er zijn heel veel grotjes, tunnels en rotsspleten – het resultaat van de vele vulkaanuitbarstingen lang geleden.

Wijntje?

Elba heeft zijn eigen wijn en volgens de kenners zijn ze heerlijk! De Elba Bianco en Elba Rosso moet je zeker proeven. Volg de wijnroute langs de wijnhuizen – je komt op de mooiste plekken van Elba. En proeven met lekker hapjes is gene straf!

Het eiland rond onder water

Duiken kan rond het hele eiland. De zuidkant biedt de meest gevarieerde duiken, de noordkant is ongerepter, maar de duikstekken liggen minder beschut. Wil je grotere vis zien, dan is dat zeker een aanrader. Soms, heel soms, worden daar ook adelaarsroggen gespot.

Onderwaterfoto’s: Goof van Rijswijk.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief