Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Een eerste succesje!

Gewapend met goede aanwijzingen en de camera gaat Duikreporter Leendert het water van de Oosterschelde in… op zoek naar de snotolf!

Vorige week was ik bij Dreischor Frans Kok rif en kreeg daar wat snotolftips van Eduard. Nu het donderpadden seizoen wel zo’n beetje over is, richt ik mij dan maar op deze illustere tijdelijke bewoner van onze Zeeuwse wateren. En daarom ben ik nu, op deze stralende morgen, op weg naar Zeeland om te kijken of Eduard gelijk heeft. Lekker warm is het zeker nog niet want de autothermometer wijst 7 graden aan. Maar de zon maakt veel goed. Het is helaas wel bijna laag water en dat is op deze locatie, ik laat in het midden waar precies, niet heel gunstig. Ik ben bijna klaar met optuigen als twee Belgische duikers arriveren. Wij wensen elkaar een prettige duik en ik slof naar het water. De aanwijzingen van Eduard heb ik in mijn hoofd geprent maar 100% kans op succes bestaat uiteraard niet. De bovenste 2 meter is het zicht behoorlijk slecht maar daarbeneden klaart het op. Ik kan op zoek. Zoals gewoonlijk begin ik na een tijdje te twijfelen of ik wel goed zit. Ik check mijn kompas en kijk om me heen. Ik ben net over het nest gezwommen. Papa zit een half metertje verderop uit te rusten (?).

20240227_013P2275621-127323

20240227_043P2275651-127323

20240227_040P2275648-127323

20240227_048P2275656-127323

Maar als ik het nest bestudeer, komt hij flux aangezwommen en gaat hij de eitjes van vers water voorzien. Tijd om wat foto’s te maken. Helaas staat er best wat stroming dus ik kan mijzelf niet in de optimale positie manoeuvreren. Na een tijdje heeft Papa Snotolf (Cyclopterus lumpus) er genoeg van en gaat weer uitrusten. Hoe lang dat gaat duren weet ik niet maar ik laat hem alleen en ga een stukje verder kijken. Ik kom een gewillige kreeft (Homarus gammarus) tegen en maak daar ook wat foto’s van.

Inmiddels is de stroming sterk afgenomen en keer ik terug. Zou ik het nest opnieuw vinden? Dat blijkt toch nog lastig maar het lukt. Ik kan het nest en het model nu beter vanuit elke hoek benaderen en maak opnieuw een aantal foto’s totdat de fles onherroepelijk leeg begint te raken en ik naar boven zal moeten. Na de duik kan ik uit de wind en in de zon mijn lunch gebruiken. De Belgen blijken zelfs een kooktoestelletje bij zich te hebben. Ik twijfel over een tweede duik maar het is al vrij laat dus ik vind het wel prima zo.

Duiktijd: 60 minuten, Watertemp: 7 graden.

20240227_038P2275646-127323

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief