Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Bonaire - algemeen / Duikreporter

Mirjam van der Sanden – In de herhaling bij de Zoutpier

Vijf jaar geleden dook Duikreporter Mirjam van der Sanden met het hele gezin bij de Zoutpier op Bonaire. Nu doen ze die duik over en zijn meteen weer verliefd op deze bijzondere duikplaats.

We zijn met ons gezin op duikvakantie in Bonaire. In 2013 hebben we ook gedoken in Bonaire, omdat we die reis gecombineerd hadden met Curaçao waren we er toen maar kort. Wel hebben we toen een duik gemaakt bij de Zoutpier, met een gids van de duikschool waar we zaten. Het was volgens de duikschool niet toegestaan om er zelfstandig te duiken. René en Joyce, onze geëmigreerde duikvrienden waar we nu verblijven, duiken er altijd zelfstandig. Tijd voor een herhaling van deze duik bij de Zoutpier.

De eerste duik die we er willen gaan maken kan helaas niet doorgaan want er ligt een grote boot aangemeerd bij de Zoutpier. Duiken is dan niet toegestaan. Een paar dagen later proberen we het nog een keer. Helaas regent en onweert het nu boven de Zoutpier. We zijn hier in oktober en het regenseizoen is al aardig op dreef. Is driemaal dan scheepsrecht? Ja, gelukkig wel, de derde keer is het raak en gaan we ervoor.
We beduiken de linkerkant van de pier. Het is deze dag behoorlijk bewolkt en het golft aardig, ondiep is het zicht hierdoor wat minder helaas.

Toch genieten we volop en ontdekken dat de pier veel groter is dan we de eerste keer in 2013 hebben gezien. We zwemmen de pilaren af en hebben een topduik.

Tussen de pilaren hangen kleurrijke scholen vis. Er zwemmen ook veel barracuda’s. Ze laten zich goed benaderen en filmen. We zien ook veel prachtige keizervissen rond de pilaren, ze scharrelen wat bij de sponzen die eraan hangen en eten ervan. De sergeant majoorvissen leggen hun eieren in grote plakkaten op de pilaren en verdedigen die stevig tegen alles en iedereen.

Als we ons hoofd boven water steken stortregent het. Ik voel eens boven water met mijn hand aan de regen, brrr koud, het water waarin we duiken voelt ineens heerlijk warm aan. We blijven nog even onder en duiken ondiep uit. Daar bevinden zich de schildpadjes die zich tegoed doen aan het zeegras. Ze zijn totaal niet schuw en we genieten volop van deze prachtige dieren.

De laatste duikdag vragen René en Joyce waar we nog willen duiken, de Zoutpier roepen we in koor. Tijd om de rechterkant eens te gaan verkennen nu. Het golft nog steeds aardig, maar er schijnt nu wel een heerlijk zonnetje wat mooi licht oplevert onder de pier. In 2013 heeft de gids een foto van ons gezin gemaakt onder de Zoutpier, we vragen René of hij dat voor ons wil herhalen. Dat levert wederom een bijzondere gezinsfoto op.

Aan het begin van de duik vindt Bas een Octopus op een steen, wat een prachtige goed gecamoufleerde dieren zijn dit. Mees en ik komen nog een grote Regenboogpapegaaivis tegen, deze is indrukwekkend groot. Ondiep komen we nog een school vis tegen waar een aantal Palometa’s tussen zwemmen, echt een aparte vis.

We maken onze lucht op bij de grazende zeeschildpadden. Onze dochter Mees wordt zelfs nog op haar kop gepoept door een naar lucht happende schildpad. René ligt helemaal in een deuk onder water.

Helaas is er een einde gekomen aan deze bijzondere gezinsvakantie. Toch fijn dat we allemaal zo van duiken houden en een gezamenlijke passie hebben.

Met dank aan mijn buddy’s Bas, Joyce, Marijn, Mees en René

In de link vind je een compilatie-film van deze beide duiken

Gefilmd door Mirjam van der Sanden met een olympus though 5 en een gopro hero 3+

Foto’s door Bas van der Sanden

1 reactie

  1. Arme Mees! Duidelijk voorbeeld van shit happens 😉

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief