Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Octopussen veranderen van kleur tijdens ruzies

Octopussen veranderen van kleur tijdens ruzies met soortgenoten. De inktvissen nemen een donkere tint aan als ze in conflict raken met elkaar en verbleken weer als ze zich terugtrekken uit zo’n confrontatie.

Mogelijk gebruiken de dieren de kleurveranderingen dan ook om met elkaar te communiceren, zo melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Duwen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door het gedrag van octopussen te bestuderen in Jervis Bay, een kustgebied in het zuidoosten van Australië waar de dieren in grote aantallen voorkomen.

Het viel de onderzoekers al snel op dat de inktvissen in conflictsituaties vaak van kleur veranderden. Als twee inktvissen allebei een donkere kleur kregen, waren ze eerder geneigd om elkaar weg te duwen. Ook hun lichaamstaal veranderde in deze situaties: ze spreidden hun tentakels en maakten zich zo groot mogelijk.

Tot echte confrontaties kwam het echter bijna nooit. Meestal verbleekten de ruziënde dieren weer en gingen ze ieder hun eigen weg.

Kalmeren

Hoofdonderzoeker David Scheel vermoedt dan ook dat de kleurveranderingen en grootste gebaren een vorm van communicatie zijn. Hij vermoedt dat octopussen elkaar op deze manier kalmeren. “Ze hebben een grote tolerantie voor elkaar, dat is heel interessant”, verklaart hij op nieuwssite New Scientist.

Het is al langer bekend dat de inktvissen soms van kleur veranderen. Maar tot nu toe namen wetenschappers aan dat de dieren dit bijzondere vermogen alleen gebruikten om zich te camoufleren voor roofdieren.

Bron: NU.nl
Foto: Ron Offermans

1 reactie

  1. Het was me al wel opgevallen dat octopussen vaak verbleken voor ze er van door gaan. Grappig dat ze dat onderzocht hebben. Ik denk dat veel duikers het al wel wisten….

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief