Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Aike Willemsen – Tien jaar Rode Zee

Bijna jaarlijks gaat duikreporter Aike Willemsen terug naar de plek waar zijn duikverslaving (niet geheel zonder slag of stoot) begon: Hurghada. Tien jaar na het behalen van zijn duikbrevet, geniet hij nog steeds van de kleurenpracht onder water.

10 jaar geleden is het hier begonnen, de eerste paar dagen was het aanpoten. Op mijn eigen koppige manier erachter komen dat je op 5 meter diepte niet meer door een snorkel kunt ademen, het niet handig is om je inflatorslang van je vest te trekken en dat je zonder lood toch best moeilijk onder komt. Naar 4 dagen buffelen toch mijn Padi openwater op zak en gelijk verslaafd. Zelfs 10 jaar later komen we bijna zo goed als elk jaar weer terug bij Voodoo Divers in Hurghada om te genieten van alle mooie kleuren van de Rode Zee en natuurlijk de gezelligheid.

Normaal gesproken zijn wij helemaal niet zo van het terug komen op een bepaalde plaats maar Hurghada blijft ons toch trekken. Tuurlijk worden wij ook wel eens gek van dezelfde verkoper die elke ochtend stug een zonnebril en slof sigaretten aan je probeert te verkopen, de taxi chauffeur die 50 meter achter je aan blijft rijden terwijl je al 3 keer bedankt hebt en de eeuwige discussies over je rekening in de bar die weer eens niet klopt maar zodra we een voet op de boot zetten zijn we dat weer vergeten!

Het is een tijd een stuk rustiger in Egypte geweest, slecht voor het toerisme maar goed voor de riffen. We hebben deze week al dolfijnen en schildpadden gezien maar vandaag wil ik wat anders gaan fotograferen, de mooie rif formaties van Carless. Een duikstek die behoorlijk ver varen is maar meestal rustig en zo ontzettend mooi.

Het koraal is hier kleurrijk, weinig beschadigd en zit vol met leven. Vooral de pinnacles aan de rand van de drop-off zijn mooi begroeid en omringd door duizenden anthias, deze kleine oranje visjes maken het plaatje af. Camera en flitsers goed instellen, zorgen dat de compositie goed is en af en toe een blik op de duikcomputer of we niet tegen onze nul-tijd aan zitten.

Anthias.AikeWillemsen.mei18.Hurghada-67148

Ook treffen we een paartje zeewipelvissen boven een grote spons, het lijkt haast alsof ze aan het poseren zijn, zo mooi blijven ze zitten en totaal niet schuw. Achter de spons zit kleurrijk koraal dat afsteekt tegen de blauwe achtergrond, de puzzelstukje voor een goede foto vallen in elkaar!

Zeewimpelvisl.AikeWillemsen.mei18.Hurghada-67148

Vlak bij de boot komen we nog een grote anemoon tegen met 2 anemoonvisje, ik gebaar mijn buddy om erachter te gaan hangen als model en in plaats van het scherpstellen op de ogen van mijn buddy zet ik juist de voorgrond met de visjes er scherp op, vast tegen de ongeschreven regels in maar het is een keer wat anders!

Het was weer een goed uur genieten hier, we klimmen het duikdek op waar onze setjes worden omgebouwd voor de volgende duik, dat is wel luxe hoor! De crew gaat er erg netjes mee om en na een korte check van mezelf is het tijd voor een warme douche en een klein dutje in een zitzak op het bovendek, vakantie is ook luieren!

AnemoonvisMetModel.AikeWillemsen.mei18.Hurghada-67148

In de avonden eten we wat bij de Caribbean bar die op 20 meter van de boot ligt of we lopen de stad in. De Egyptische pond is bijna de helft minder waard geworden dus het eten en drinken is tegenwoordig nog goedkoper dan het al was en het is een stuk leuker dan eten in een hotel!

Al een aantal dagen wordt er gevraagd of ik nog naar een bepaalde duikstek wil, eigenlijk hoeven ze dat niet te vragen want het antwoord is altijd het zelfde: de Belina. Het ondiepte wrakje vlak voor de kust. De bovenkant ligt net onder het wateroppervlak en de maximale diepte is 9 meter, je kunt mooi het wrakje in met een reel maar vooral de buitenkant en het zand erom heen zit vol met leven. Het enige nadeel, het zicht kan wel eens wat slechter zijn maar dat is voor ons geen probleem.

Ik duik onder met een andere fotograaf en binnen een minuut word ik gewezen op een zeepaardje. Hij zit op het zand en is bruin dus echt mooie foto’s gaat dit niet opleveren. Op dit wrakje vind ik beestjes die ik op de riffen nog niet gezien heb, zoals de Oogvleksymbiosegrondel, een vrij grote grondel met over zijn hele lichaam blauw, rode en oranje accenten, een schitterend beestje! Ook de Gekuifde fluweelvis is hier altijd te vinden, de naam zegt al genoeg.

Oogvleksymbiosegrondell.AikeWillemsen.mei18.Hurghada-67148

Slakjes liefhebbers kunnen hier ook hun lol op, tientallen Pyjamaslakken en Geringde chromodorissen zijn hier altijd te vinden, ook vaak echt grote exemplaren. Na 75 minuten horen we iemand slaan op 1 van de trappen van de boot, tijd om terug te gaan want de boot moet voor het donker weer bij de jetty zijn en stiekem hebben we ook wel zin in een cocktail, biertje en wat te eten!

Zelfs na een kleine 200 duiken in Egypte begint de Rode Zee me nog niet te vervelen. Hurghada is ook een mooie uitvalsbasis om wrakken te bezoeken zoals de Thislegorm en Salem Express. Voor de niet duikers is het er ook geweldig snorkelen en verder is het goedkoop en maar 5 uurtjes vliegen, ideale locatie voor 1 of 2 weekjes duiken!

GeringdeChromodoris.AikeWillemsen.mei18.Hurghada-67148

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief