Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Pauline de Blocq van Scheltinga – Zeldzame waarneming

Pauline heeft er al een flinke tijd naar uitgekeken, een duik met Mark Barto. Als bonus doen zij ook nog eens een bijzondere waarneming.

Vandaag staat eindelijk de plons met Mark Barto op het duikmenu. Twee jaar geleden hebben wij elkaar getroffen op de Noordzee en via-via kwamen wij weer met elkaar in contact. Er blijken genoeg gemene delers te zijn om samen te duiken, dus bij deze.

Wij boeken een zonnetje en aangename buitentemperatuur bij de weergoden en onze wens wordt ingewilligd. De wekker gaat om 06:15 uur af en ik merk nog niets van de stralende dag die in de maak is. Luid kwetterende vogels stellen mij gerust: komt goed. Het is pas februari, maar veel te warm om mijn dikke onderpak thuis al aan te trekken. Is het water echt maar vijf Celsius, of worden er geen log- maar liegberichten geplaatst in de groep?

PaulinedBvS_20190217_AJPwieren-78769

Als bij een kinderfeestje word ik thuis opgehaald. Eerst even een bakkie en bijkletsen en om 07:30 gaan wij naar het eiland Tholen. Onderweg moeten wij nog kiezen tussen Stavenisse Haven en Anna Jacobapolder en die laatste is de winnaar van de dag.

Bij aankomst merken wij dat er blijkbaar is er iets bijzonders aan de hand is. De parkeerplaats heb ik namelijk nog nooit zo vol gezien. “Waar zít dat beest dan?”, vraag ik aan een stel duikers die mij quasi onwetend aankijken. Het kan niet missen: de snotolf is weer in de Oosterschelde aanbeland. De jagers zijn nog niet in beeld dus kan hier worden gepaaid, eieren bewaakt en krijgen de kleintjes een kans om op te groeien voordat zij het ruime sop kiezen. Het nest met eieren wordt verzorgd door het mannetje, en echt, dat is zó mooi om te zien. De charme van de seizoenen; ik krijg er geen genoeg van.

Mark biedt mij chemische sokkenwarmers aan die mijn voeten acht uur lang zullen verwarmen, nou, kom maar op! Want handen en voeten – killing, die kou. Ik plak ze op mijn gewone sokken, trek mijn droogpaksokken er overheen en oei, ik gloei!

Na wat gerommel met de touwen en gladheid op de keien maken wij een tussenlanding in het ondiepe water naast de steiger. Vinnen aan, maskers op en nu kan het feest echt beginnen. Het zicht is goed, de stroming te verwaarlozen en de objecten onder water prachtig begroeid. Ik vermaak mij met mijn loep en Mark schiet de foto’s. Veel leven is er niet maar gewoon bij een zeeappel hangen, de baksteenanemoontjes bekijken en genieten van het grote geheel; niks mis mee. Wat doet die zak daar in het water?

PaulinedBvS_20190217_AJPzak-78769

Mijn vingers worden koud maar mijn voeten? Die zijn voor het eerst zalig warm! Na 55 minuten zit de eerste duik van vandaag erop. Wie had ooit gedacht dat ik in de winter bijna een uur zou duiken?

De zon schijnt volop en het is lekker warm. De mok dampende chocolademelk en het rozijnenbrood smaken opperbest.

Wij maken ons op voor een ritje over Tholen richting Vuilnisbelt waar wij onze tweede duik hebben gepland. Gezellig ook, omdat Willem en Jeanette hier aanhaken.

PaulinedBvS_20190217_AJPharlekijntje-78769

Bij Vuilnisbelt zijn wij de enige twee buddyparen. Mark maakt kennis met de andere twee, het klikt leuk en met elkaar checken wij de stek. Bij de duiktrap is het nóg helderder – zou het? Ik maak dankbaar gebruik van de chemische verwarming tussen mijn sokken en loop op warme wolkjes – zalig.

Per buddypaar maken wij een eigen duikplan. Het zicht is erg goed en onder water is meer leven te bekennen dan bij de eerste duik. Er zijn heel veel zeespinnen, groot en klein. Slangsterren in diverse formaten kruipen over het zand en er zijn opvallend veel harlekijnslakjes. De stroming doet raar en gaat van voor naar achter en van links naar rechts. Hierdoor ontbreekt het gevoel van duiken op de kentering, maar duiktijd en kompassen spreken altijd de waarheid.

En het zal Mark niet zijn die iets bijzonders treft tijdens de duik! Na zijn unieke waarneming van de octopus op de Noordzee afgelopen najaar, zie https://www.lovcalypso.nl/mediahype-door-octopus/ is het nu de beurt aan de gladde sponspootkrab. Volgens Wikipedia is dit een zeldzame waarneming in ons water. Moet ik mij nu snel optutten voor een live verslag bij SBS6 of een andere zender?

PaulinedBvS_20190217_Vuilnisbelt_MarkB-78769

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief